După cinci zile de mărturii, inclusiv trei ore de audiere a lui Elon Musk, un judecător din Delaware va decide acum dacă pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al lui Musk de la Tesla Inc. a fost justificat de creșterea explozivă a companiei sau a fost subminat de un proces defectuos, scrie Reuters.

Elon Musk isi apara salariul uriasFoto: Elizabeth Williams / AP / Profimedia

Musk și directorii Tesla numiți în calitate de reclamați au declarat în repetate rânduri că pachetul a realizat ceea ce și-a propus - să ofere o creștere de 10 ori a prețului acțiunilor companiei, îmbogățind investitorii și pe Musk.

„Ne-am gândit că, dacă am putea reuși acest lucru, dacă acest plan ar fi executat, Tesla ar fi una dintre cele mai valoroase companii de tehnologie”, a declarat miercuri Antonio Gracias, membru al consiliului de administrație al Tesla din 2007 până în 2021, în fața Curții de Justiție din Delaware. „A fost o afacere excelentă pentru acționari”, a adăugat el.

Procesul urmărește să rezolve afirmațiile acționarului Richard Tornetta potrivit cărora pachetul salarial din 2018 a fost dictat de Musk, cea mai bogată persoană din lume, unor directori aserviți și aprobat prin votul acționarilor care au fost induși în eroare.

Procesul s-a încheiat vineri, în timp ce Musk se luptă să supravegheze o revizuire haotică a Twitter Inc.

Elon Musk nu pare a avea emoții / Când vom avea o decizie?

"Părerea mea este că, deși s-a ajuns până la proces, o hotărâre îl va favoriza pe domnul Musk", a declarat Eric Talley, profesor la Columbia Law School, care a urmărit cazul.

Vor trece luni până când judecătoarea McCormick se va pronunța, iar decizia ei poate fi atacată la Curtea Supremă din Delaware.

În timpul procesului, care a durat o săptămână, directorii au declarat că pachetul salarial a fost menit să asigure că Musk a ghidat producătorul de vehicule electrice într-o fază critică, când s-ar fi putut concentra pe compania sa de rachete SpaceX sau pe The Boring Co.

Musk a declarat consiliului că a dorit un pachet uriaș pentru a-și finanța visul de a călători pe Marte.

Musk și-a descris eforturile sale de a împinge compania de la pragul eșecului în 2017 la o creștere exponențială drept un efort gigantic. "Cantitatea de durere, niciun cuvânt nu o poate exprima", a spus Musk miercuri.

Gracias a reamintit că Musk și-a sărbătorit ziua de naștere într-o sală de conferințe a fabricii cu un tort de la magazinul alimentar. „A fost o situație în care toate lumea la treabă, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, un program brutal”, a declarat el în fața instanței.

Pachetul îi permite lui Musk să cumpere 1% din acțiunile Tesla cu un discount mare de fiecare dată când sunt îndeplinite obiective financiare și de performanță în creștere. În caz contrar, Musk nu primește nimic.

Tesla a atins 11 din cele 12 obiective, în timp ce valoarea sa a crescut pentru scurt timp de la 50 de miliarde de dolari la peste 1.000 de miliarde de dolari.

Tornetta vrea ca planul să fie anulat, iar acțiunile acordate în cadrul planului să fie returnate către Tesla.

Mare parte din proces s-a concentrat pe informațiile furnizate acționarilor înainte ca aceștia să aprobe planul. Avocații lui Tornetta au încercat să demonstreze că Tesla a ascuns faptul că trei obiective ale pachetului aveau șanse de a fi atinse rapid.

Reclamantul i-a portretizat pe directori ca fiind prieteni personali sau parteneri de afaceri ai lui Musk.