​Guvernul a anunțat joi că ar fi căzut de acord cu Patronatele și Sindicatele în privința majorării salariului minim brut garantat în plată de la 1 ianuarie 2023, dar ministrul Muncii spune că discuția rămâne deschisă în ceea ce privește majorarea și taxarea salariilor mai mari decât cel minim. Și reprezentanții Patronatelor spun că nu au fost de acord.

Discutii pe salariul minim la GuvernFoto: Guvern, Facebook
  • „Guvernul și partenerii sociali au căzut de acord în privința majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei - din care 200 lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări. Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcțiilor sa crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023.”, a anunțat joi seara Guvernul.

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat pe Facebook că anumite aspecte au rămas încă deschise.

  • „Sindicatele și patronatele au acceptat, în cadrul discuțiilor din CNT, propunerea PSD, anunțată de președintele Marcel Ciolacu, de mărire a salariului minim brut la 3.000 de lei, cu 200 lei netaxabili, dar și la 4.000 lei brut în domeniul construcțiilor, în anul 2023. Discuția rămâne deschisă în ceea ce privește majorarea și taxarea salariilor mai mari decât cel minim.”, a declarat Marius Budăi.

Adeline Dabu, Confederația Patronală Concordia: Un salariu minim de 3.000 de lei cu 200 lei nepurtători de contribuții ar genera inechități

În cursul discuțiilor Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social care au avut loc joi la palatul Victoria au fost analizate propunerile patronatelor și sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2023 și în ciuda anunțului Guvernului nu a existat un acord integral.

  • „Așa cum am susținut și la întâlnirea precedentă a CNT, un salariu minim de 3000 lei cu 200 lei nepurtători de contribuții, în primul rând ar genera o serie de inechități persoanelor remunerate cu sume apropiate de salariul minim, dar care vor ajunge să încaseze net mai puțini bani decât cei cu salariul minim.
  • Soluțiie pentru a evita astfel de situații sunt pe plaje salariale mult mai largi (chiar toată masa salarială) și trebuie să fie cât mai simple. Am schimbat câteva idei, încă nu am căzut la un acord cu Guvernul care sunt acestea.”, a declarat pentru HotNews.ro Adelina Dabu, șefa de Afaceri Publice a Confederației Patronale Concordia.

De notat că decizia Guvernului privind salariul minim de la 1 ianuarie 2023 nu este condiționată de acordul Sindicatelor și Patronatelor, acest discuții fiind doar cu rol consultativ.