Acțiunile producătorului de mașini electrice Tesla au crescut luni în tranzacțiile efectuate înaintea deschiderii oficiale a burselor după ce utilizatorii Twitter au votat ca Elon Musk să renunțe la funcția de CEO al companiei, relatează Markets Insider.

Elon Musk la deschiderea fabricii Tesla din GermaniaFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Miliardarul sud-african a creat duminică un sondaj pe pagina sa de Twitter, întrebându-și cei peste 120 de milioane de urmăritori dacă ar trebui să renunțe la funcția de CEO al Twitter și dând asigurări că va respecta rezultatul votului.

Elon Musk anunțase la sfârșitul lui octombrie că va fi și CEO al Twitter, la scurt timp după ce a preluat controlul asupra rețelei de socializare și a concediat conducerea companiei.

Una dintre primele măsuri luate de acesta după cumpărarea Twitter a fost concedierea lui Parag Agrawal, cel care a preluat funcția de CEO al Twitter după demisia lui Jack Dorsey anul trecut, și a directorului financiar și juridic al platformei de socializare.

Musk i-a considerat pe aceștia personal responsabili de faptul că Twitter a refuzat să îi ofere informațiile cerute privind numărul de conturi false existente pe platformă, principalul punct de neînțelegeri în timpul negocierilor pentru finalizarea tranzacției.

Veste bună pentru Tesla: Utilizatorii Twitter îl vor „out” pe Musk

Sondajul creat de Musk pe pagina personală s-a încheiat luni, 57,5% din cei peste 17 milioane de respondenți votând ca acesta să renunțe la funcția de CEO al Twitter.

Acțiunile Tesla au crescut imediat cu 4,73% până la 157,3 dolari înainte de deschiderea burselor, numeroși analiști financiari vorbind anterior despre faptul că unul dintre motivele pentru care acțiunile Tesla s-au prăbușit anul acesta ține de îngrijorările investitorilor că Musk va fi mai preocupat de conducerea platformei social media pentru care a plătit 44 de miliarde de dolari.

Un raport publicat la sfârșitul lunii octombrie de Morgan Stanley, una dintre cele mai mari bănci de investiții de pe Wall Street, avertiza că prețul acțiunilor Tesla a fost afectat de disputele lui Elon Musk legate de Twitter și că producătorul de mașini electrice încă este expus la riscuri.

Deși prețul acțiunilor producătorului auto a înregistrat un declin continuu anul acesta, el a scăzut cu nu mai puțin de 30% din data de 28 octombrie, când Musk și Twitter au anunțat finalizarea achiziționării rețelei de socializare de către miliardar.

„Elon este brandul Tesla. El trebuie să își bage mințile în cap”, a declarat recent Gene Munster, partener la firma de investiții Loup Capital, pentru CNBC.

„El a făcut aceste greșeli de a vorbi fără cap de multe ori și trebuie să fie mai atent la mesaj fiindcă va provoca daune pe termen lung [Tesla] dacă nu îndreaptă nava”, a adăugat el.

Însă Musk a dat vina pe Rezerva Federală a SUA pentru declinul acțiunilor Tesla, afirmând că majorarea dobânzilor de referință de către banca centrală de la Washington le-a făcut mai puțin atractive pentru investitori.