Sam Bankman-Fried, fondatorul exchange-ului crypto FTX, a revenit luni în arest, după o scurtă înfățișare în fața unui magistrat din Nassau, Bahamas, unde este deținut, fără a se decide dacă va fi extrădat în Statele Unite, a relatat presa locală, citată de AFP.

FTX si BitcoinFoto: Stanislav Shahurin, Dreamstime.com

Acuzat de fraudă de către justiția americană și deținut în Bahamas de la arestarea sa, în urmă cu o săptămână, el a decis în cele din urmă să nu se opună extrădării sale în Statele Unite, contrar a ceea ce prevăzuse inițial.

El s-a întors în celulă luni, după audiere. Unul dintre avocații săi a declarat pentru agenția de presă locală Eye Witness News că nu a fost informat despre audiere.

Sam Bankman-Fried, care până în urmă cu două luni era steaua în ascensiune a industriei cripto și șeful unei companii evaluate la 32 de miliarde de dolari la începutul anului, a fost pus sub acuzare săptămâna trecută pentru fraudarea clienților și investitorilor care și-au plasat banii în companiile sale FTX și Alameda.

Justiția americană vrea să îl judece pentru opt capete de acuzare, printre care fraudă electronică, spălare de bani și încălcarea legilor electorale.

El este acuzat că a folosit banii depuși de clienții care doreau să speculeze în criptomonede pentru a finanța activitatea - și pariurile riscante - firmei sale de brokeraj și a face investiții în Alameda de la începutul FTX în 2019.

De asemenea, este acuzat că a mințit finanțatorii care au împrumutat bani către Alameda și investitorii FTX cu privire la starea financiară reală a companiei.

De asemenea, el a folosit bani „furați” de la clienții săi pentru a plăti zeci de milioane de dolari unor politicieni democrați și republicani în încercarea de a „cumpăra influență” la Washington, potrivit procurorului federal din New York, Damian Williams.

Luna trecută, în noiembrie, FTX a cerut să intre sub protecția legii falimentului din SUA, iar Sam Bankman-Fried a demisionat din funcția de CEO și a fost înlocuit de John J. Ray III.

FTX s-a confruntat cu o criză puternică de lichidități, după ce utilizatorii au retras Bitcoin în valoare de 6 miliarde de dolari de pe platformă în doar 72 de ore.

Compania s-a străduit să strângă bani pentru a preveni falimentul și chiar ajunsese să negocieze cu chinezii de la Binance, care intenționau să cumpere exchange-ul crypto. Între timp, ei s-au răzgândit și au renunțat la a mai cumpără FTX.

foto: Dreamstime