Amazon, gigantul american din domeniul comerțului online, a ajuns marți la un acord cu Uniunea Europeană în legătură cu două anchete privind practicile sale anticoncurențiale și gestionarea datelor utilizatorilor, anunță Reuters.

Acțiunile Amazon costă peste 2.000 de dolari, dar din 3 Iunie puteți investi doar 1 dolarFoto: CAPEX.com

În primul caz compania fondată și condusă de Jeff Bezos până anul trecut era anchetată în legătură cu folosirea cotei și forței sale de piață, precum și a datelor colectate de la utilizatori, pentru a oferi produselor sale un avantaj neloial asupra concurenților pe platforma sa de comerț electronic.

Amazon a convenit să nu folosească aceste date pentru afacerile sale din domeniul comerțului cu amănuntul și pentru produsele pe care le-a dezvoltat.

Al doilea caz era despre tratarea egală a vânzătorilor atunci când ofertele acestora sunt clasificate în așa-numita „buy box” de pe site-ul Amazon care generează majoritatea vânzărilor.

Amazon a fost de acord să creeze o a doua căsuță la fel de vizibilă pentru un produs rival dacă acesta diferă semnificativ ca preț și dată de livrare comparativ cu produsul din „buy box”.

UE și Amazon se declară mulțumite de acordul încheiat

„Comisia a găsit că angajamentele finale luate de Amazon vor asigura că Amazon nu va folosi datele privind vânzările din 'marketplace' pentru propriile sale operațiuni din domeniul comerțului cu amănuntul și va acord acces nediscriminatoriu la Bux Box și Prime”, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat remis presei.

„Suntem mulțumiți că am ameliorat îngrijorările Comisiei Europene și rezolvat aceste probleme”, a afirmat și un purtător de cuvânt al companiei.

Executivul UE a precizat că angajamentele finale ale Amazon vor rămâne în vigoare timp de 7 ani în ceea ce privește Prime și afișarea celei de-a doua căsuțe pentru vânzări, și timp de 5 ani pentru restul punctelor.

Comisia a mai anunțat că va crea o un consiliu independent care să monitorizeze implementarea acordului și respectarea acestuia.

Amazon risca o amendă de până la 10% din cifra sa de afaceri anuală dacă era găsită vinovată de autoritățile UE în cele două spețe. Comisia a avertizat însă că încălcarea înțelegerii convenite acum va avea același rezultat.

Anul trecut Amazon a primit cea mai mare amendă din istoria UE din cauza încălcării regulamentului GDPR care reglementează gestionarea datelor private în cadrul blocului comunitar.

Acordul încheiat între UE și Amazon vine la doar o zi după ce Comisia Europeană a acuzat un alt gigant american, Meta/Facebook, de practici anticoncurențiale.