Peste 53% din totalul amenzilor date în primele 11 luni din acest an de către inspectorii Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) au fost aplicate pentru nereguli la exploatarea agregatelor minerale.

BalastieraFoto: Administratia Nationala Apele Romane

Astfel, din cuantumul total al amenzilor aplicate, respectiv de 13.075.000 lei, aproape 7 milioane de lei (6.961.000 lei) au vizat exploatarea agregatelor minerale, prin nerespectarea legislației în domeniul gospodăririi apelor, se arată într-un comunicat transmis marți de instituție.

Sancțiunile au fost aplicate în cadrul a peste 1600 de controale, din care 84 s-au efectuat în comun cu alte instituții abilitate ale statului, în baza unui protocol de colaborare.

Totodată, din totalul celor 22 de sesizări ale organelor abilitate de cercetare penală, 17 au vizat exploatarea agregatelor minerale fără acte de reglementare în domeniul gospodăririi apelor, respectiv prin încălcarea prevederilor Legii Apelor nr. 107/1996 cu modificările și completările ulterioare.

  • „Atragem atenția asupra faptului că exploatările de balastiere (nisip, pietriș) care nu respectă obligațiile din actele de reglementare au impact semnificativ asupra mediului și pot conduce la deteriorarea corpurilor de apă. De asemenea, pot provoca fenomene erozionale la poduri, dar și asupra infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor (diguri, apărări de mal).”, spune Administrația Națională Apele Române.

Pe lângă amenzile aplicate pentru exploatarea necorespunzătoare a balastierelor, sancțiunile contravenționale au vizat toate celelalte tipuri de folosințe, respectiv stații de epurare și alimentări cu apă, exploatarea barajelor de tip C și D, iazuri de decantare, insuficienta salubrizare a cursurilor de apă, poluări accidentale etc.