Firma mamă a Facebook, Meta, a acceptat să plătească 725 de milioane de dolari (683 de milioane de euro) în schimbul închiderii amiabile a unui proces - „class action” - lansat în 2018 de către utilizatori Facebook, care acuză întreprinderea de faptul că le-a împărtăşit datele personale cu terţi actori, între care şi societatea Cambridge Analytica, relatează AFP.

Meta - FacebookFoto: Lakshmiprasad S, Dreamstime.com

Potrivit avocaţilor reclamanţilor, suma propusă este ”cea mai importantă obţinută vreodată în cadrul unui recurs colectiv american” în domeniul confidenţialităţii datelor, citează News.ro.

Meta nu a plătit niciodată o sumă atât de mare pentru a soluţiona o acţiune în justiţie împotriva grupului.

În schimbul acestei sume istorice, societatea lui Mark Zuckerberg nu a recunoscut nicio infracţiune.

Gigantul american anunţă într-un comunicat de presă că acest acord are loc ”în interesul cel mai bun al comunităţii noastre şi acţionarilor noştri”.

Această înţelegere este necesar să fie aprobată de către un judecător în instanţă.

Societatea Cambridge Analytica - închisă între timp - este acuzată de faptul că a exploatat - fără acordul acestora - datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook.

Aceste informaţii au fost folosite în vederea elaborării profilului psihologic al alegătorilor, în cadrul campaniei electroale din 2016, şi în vederea orientării voturilor în favoarea lui Donald Trump.

Avocaţii utilizatorilor au acuzat Facebook de faptul că i-a indus în eroare prin faptul că i-au făcut să creadă că puteau deţine controlul asupra datelor privste, când, în realitate, la ele aveau acces mii de actori din afara companiei.

Miliarde în schimbul stingerii scandalului

Gigantul american a plătit miliarde de dolari cu scopul de a stinge scandalul Cambridge Analytica - cel mai important din istoria sa.

În iulie 2019, autorităţile din domeniul concurenţei americane au amendat Facebook cu cinci miliarde de dolari pentru că şi-a ”înşelat” utilizatorii.

Grupul a semnat o înţelegere, în valoare de 100 de milioane de dolari, cu Securities and Exchange Commission (SEC), din cauză că le-a ascuns infromaţii investitorilor săi.

Alte proceduri judiciare cu privire la acest scandal - în statele Delaware şi Washington DC - sunt în continuare pe rol.

De la izbucnirea scandalului, reţeaua de socializare şi-a modificat politica privind protecţia vieţii private.

Gigantul american a suprimat acesul la datele utilizatorilor al câtorva mii de aplicaţii, suspectate de faptul că abuzau de ele.

Meta le-a facilitat navigatorilor pe Internet calibrarea restricţiilor în privinţa împărtăşirii informaţiilor personale. (News.ro)

foto: Dreamstime