Aproape 3 din 5 asociații industriale din Germania sunt pesimiste cu privire la perspectivele pentru 2023, așteptându-se ca prețurile mari la energie să ducă la scăderea producției, arată un nou sondaj publicat marți și citat de Reuters.

Produse pregatite pentru export in Hamburg, GermaniaFoto: Roland Magunia / AFP / Profimedia Images

Dintre cele 49 de asociații care au luat parte la sondajul realizat de Institutul Economic German (IW) 30 afirmă că se așteaptă ca membrii lor să producă mai puțin, doar 13 răspunzând că se așteaptă ca în sectoarele lor să crească producția.

Aproape 40 dintre asociații au declarat de asemenea că situația actuală este mai rea pentru companiile lor decât cea din urmă cu un an, când majoritatea se așteptau la relansarea activității economice odată cu depășirea pandemiei de COVID-19.

Însă date fiind presiunile inflaționiste puternice și în Germania, economia țării nu și-a revenit, potrivit noului sondaj care a fost realizat de la jumătatea lunii noiembrie până la începutul lui decembrie.

„Afacerile nu se așteaptă ca prețurile ridicate la energie să scadă la nivelurile de dinainte de criză în viitorul apropiat. Acest lucru umbrește enorm perspectivele pentru anul viitor”, a declarat Michael Groemling, unul dintre experții economici de la IW.

Acesta avertizează că situația este cu atât mai precară pentru companiile ce folosesc multă energie în activitățile lor, succesul acestora fiind legat de prețuri energetice rezonabile.

Noul sondaj vine după ce la începutul lunii decembrie datele publicate de Oficiului Federal de Statistică de la Berlin au arătat că exporturile Germaniei au căzut în octombrie mult mai mult decât se estimase.

Deși scăderea a fost de doar 0,6% într-o lună, ea a fost dublă decât nivelul prezis analiștii într-un sondaj Reuters.

Perspective sumbre pentru economia germană, „motorul economic” al UE

Principalul partener de export al Germaniei, Statele Unite, a consemnat cea mai mare scădere a exporturilor germane, de 3,9%, în timp ce exporturile către alte state membre ale Uniunii Europene au scăzut cu 2,4%.

Însă importurile Germaniei au înregistrat în octombrie cea mai puternică scădere de la începutul anului, căzând cu 3,7%.

Importurile fuseseră prognozate să scadă cu 0,4%.

„Nu doar consumatorii germani, ci și industria de export se confruntă cu vremuri mai dificile”, a declarat după publicarea acestor date Andreas Scheurle, economist la DekaBank.

El a mai spus că economia mondială se temperează sub povara creșterii prețurilor și a ratelor dobânzilor.

Camerele de comerț și industrie germane (DIHK) au spus în noiembrie că exporturile Germaniei ar urma să scadă cu 2% anul viitor din cauza unei economii mondiale în stagnare, aproape jumătate dintre companiile germane care vând în străinătate așteptându-se la o încetinire economică.