​Luiz Inacio Lula da Silva, noul președinte al Braziliei, a emis un decret care anulează privatizarea mai multor mari companii de stat, inclusiv a gigantului petrolier Petrobras, proces demarat de predecesorul său, Jair Bolsonaro, anunță TeleTrader.

Lula da SilvaFoto: Andre Penner / Associated Press / Profimedia Images

Ordinul publicat luni în Gazeta Oficială stipulează că planurile de privatizare a acestor companii vor fi retrase pentru „a asigura o analiză riguroasă a impacturilor privatizărilor asupra serviciilor publice și piețelor”.

În același timp, Lula le-a ordonat miniștrilor săi să revoce orice acțiuni care includ aceste companii de stat în programe privind parteneriate de investiții sau planuri naționale de privatizare.

Măsurile vin după ce Lula a fost învestit oficial duminică în funcția de președinte al Braziliei după ce acesta a câștigat la limită alegerile prezidențiale organizate la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut.

Lula a afirmat că băncile de stat și marile companii petroliere precum Petrobras vor juca un „rol cheie” în noul ciclu economic al Braziliei. Prețul acțiunilor Petrobras a scăzut cu 6,5% luni după anunțarea deciziei. În cele 12 luni ale anului trecut el scăzuse cu 14%, potrivit Interfax.

Modificări la Petrobras, cea mai mare companie din Brazilia

La sfârșitul lunii trecute Lula l-a nominalizat pe un aliat politic apropiat al său, senatorul Jean Paul Prates, pentru funcția de director executiv al Petrobras, acesta promițând o reformare a modului în care compania petrolieră, cel mai mare agent economic din Brazilia, stabilește prețurile, relatează Financial Times.

Prates este un fost consilier al președintelui de stânga în ceea ce privește politicile energetice și un membru al Partidului Muncitorilor din care face parte și Lula.

Prates a anunțat că practica Petrobras, companie evaluată la 66 de miliarde de dolari, de a modifica prețurile la combustibil în funcție de evoluțiile de pe piețele internaționale, va fi modificată, ea fiind denunțată de Lula în timpul campaniei sale electorale.

„Ea va fi schimbată deoarece politica țării va fi schimbată”, a spus acesta, anunțând că prețurile urmează să fie stabilite de un „consorțiu guvernamental” din care vor face parte și ministerele relevante din guvern.

Stabilirea prețurilor în funcție de principiile pieței a fost criticată inclusiv de președintele de dreapta Jair Bolsonaro, acesta concediind trei directori executivi ai Petrobras în decurs de doar doi ani din cauza majorării acestora.