Airbus a livrat 661 de avioane în 2022, departe de cele 720 prevăzute inițial, din cauza dificultăților furnizorilor, și a primit 820 de comenzi nete în ultimul an, a anunțat marți producătorul european de aeronave, citat de AFP.

Un avion Airbus A340 al Mahan AirFoto: GIUSEPPE CACACE / AFP / Profimedia

Livrările sunt în creștere cu 8% față de 2021, an în care grupul a început să crească producția după oprirea cauzată de pandemia Covid-19. În ceea ce privește comenzile, rezultatul din 2022 este cel mai bun pentru Airbus din 2017 încoace.

Aceste rezultate au plasat Airbus în fața marelui său rival american Boeing, care a predat 480 de aeronave clienților în 2022, cu 40% mai mult decât în anul precedent, și a totalizat 808 comenzi nete.

„Suntem în mod clar sub obiectivele noastre, dar având în vedere complexitatea mediului nostru operațional, aș dori să le mulțumesc echipelor și partenerilor noștri pentru eforturile lor și pentru rezultatele obținute”, a declarat președintele executiv al Airbus, Guillaume Faury.

Livrările sunt un indicator fiabil al profitabilității în industria aerospațială, clienții plătind cea mai mare parte a facturii atunci când intră în posesia aeronavei.