„Transparența va fi crucială”: mai mulți înalți oficiali europeni au cerut marți ca directorul general al rețelei sociale chineze TikTok, puternic criticată în Statele Unite, să respecte „pe deplin” normele UE, în special în ceea ce privește protecția datelor și lupta împotriva dezinformării, potrivit AFP.

Logo TikTokFoto: Charnsitr, Dreamstime.com

Shou Zi Chew s-a întâlnit la Bruxelles cu comisarul pentru concurență, Margrethe Vestager, la cererea acesteia, precum și cu colegii săi Vera Jourova, responsabilă pentru valori și transparență, și Didier Reynders, comisarul pentru justiție.

Pe ordinea de zi a discuțiilor cu Chew: „protecția datelor personale, siguranța minorilor, transparența privind conținutul politic plătit și difuzarea dezinformării rusești pe TikTok”, a declarat Vera Jourova, cerând companiei „să facă un efort suplimentar (...) pentru a recâștiga încrederea autorităților europene de reglementare”.

„Nu poate exista nicio îndoială cu privire la securitatea datelor utilizatorilor europeni, că acestea nu sunt expuse accesului ilegal al autorităților din țări terțe”, a adăugat ea.

Într-un efort de a oferi asigurări, Shou Zi Chew a declarat că TikTok lucrează pentru a „consolida securitatea datelor utilizatorilor în Europa, inclusiv prin înființarea unui centru de date în Irlanda pentru operațiunile sale europene”.

TikTok, a cărui companie mamă, ByteDance, este chineză, a fost criticată pentru că creează dependență pentru copii și adolescenți.

În Statele Unite, o lege interzice utilizarea acestuia pe dispozitivele angajaților guvernamentali, iar aleșii îl acuză că este un instrument de spionaj și propagandă pentru China, pe fondul tensiunilor dintre Beijing și Washington.

ByteDance este, de asemenea, investigată de Autoritatea irlandeză pentru protecția vieții private, care suspectează compania de încălcarea legislației UE privind protecția datelor (GDPR) în ceea ce privește prelucrarea datelor personale ale copiilor și transferurile de date către China.

foto: Dreamstime