CEO-ul Tesla Elon Musk a declarat marți în instanță că Google a avut un „interes activ” în a cumpăra producătorul auto, lucru care l-a încurajat să încerce să scoată compania de pe bursă cu fonduri saudite, relatează Markets Insider și MarketWatch.

Elon Musk într-o masina TeslaFoto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Miliardarul sud-african a declarat că interesul din partea Alphabet, compania-mamă a Google, l-a încurajat să scrie pe Twitter în 2018 că a „asigurat finanțarea” pentru a delista compania auto de pe bursă.

Musk a făcut comentariile în prima zi a procesului ce are loc la San Francisco și în care este acuzat de unii dintre cei care au pariat pe Tesla pe bursă că a încercat să manipuleze prețul acțiunilor companiei auto.

Elon Musk a vorbit însă la rândul său marți despre dificultățile prin care compania trecea în momentul în care făcuse anunțul incriminat pe Twitter, acuzând că unii investitori au pariat pe scăderea acțiunilor companiei.

„O gașcă de rechini de pe Wall Street au vrut foarte tare ca Tesla să moară”, a afirmat el cu referire la așa-numiții investitori de tip „short-sellers” care mizează pe scăderea prețului unei acțiuni până la o anumită dată.

Tweet-ul care i-a dat mari bătăi de cap lui Elon Musk

Anunțul făcut de Musk în 2018 a făcut însă prețul acțiunilor să crească, investitorii așteptându-se ca acțiunile companiei să fie răscumpărate de pe bursă la un preț ridicat în cazul încheierii tranzacției.

Musk afirmă că a purtat negocieri avansate cu Fondul de Investiții Publice al Arabiei Saudite, afirmând că acesta i-a susținut „fără echivoc” planul de a scoate compania de pe bursă, dar că guvernatorul acestuia, Yasir Al-Rumayyan, a dat înapoi în pofida asigurărilor verbale pe care i le-a oferit în persoană la fabrica Tesla din Fremont.

Tweet-ul din 2018 a fost sursa unora dintre cele mai mari probleme ale lui Musk din ultimii ani, cu mult înainte de achiziția sa controversată a Twitter în luna octombrie.

Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din Statele Unite l-a acuzat pe miliardarul sud-african de fraudă din cauza postării, cele două părți ajungând însă în cele din urmă la un acord prin care Musk a fost nevoit să renunțe la funcția de președinte al producătorului auto, atât el cât și Tesla convenind de asemenea să plătească o amendă substanțială.

Musk a fost de asemenea de acord ca avocații Tesla să revizuiască în prealabil postările pe care le face pe rețelele de socializare, un angajament pe care SEC l-a acuzat în mod repetat că nu l-a respectat.

Procesul din San Francisco începe într-o perioadă dificilă pentru Tesla, producătorul de mașini electrice confruntându-se cu cea mai dramatică scădere a prețului acțiunilor sale pe bursă de la fondarea companiei.