Tesla a înregistrat profituri record în al patrulea trimestru și, în fața îndoielilor tot mai mari cu privire la cererea pentru vehiculele sale electrice, afirmă că este pregătită să facă față "incertitudinilor pe termen scurt", potrivit AFP.

Compania a înregistrat un salt de 37% al veniturilor în perioada analizată, la 24,3 miliarde de dolari, iar profitul net a urcat cu 59%, la 3,7 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat transmis miercuri.

"Știm că există întrebări cu privire la impactul pe termen scurt al mediului macroeconomic incert, în special în contextul creșterii ratelor dobânzilor", a spus Tesla.

Dar compania "este obișnuită cu provocările", adaugă grupul. Deocamdată, "își accelerează programul de reducere a costurilor și vizează rate de producție mai mari".

Unii observatori se tem că încetinirea economică, creșterea ratelor dobânzilor, care face mai costisitoare cumpărarea unei mașini pe credit, și sosirea mai multor concurenți pe piața vehiculelor electrice, atât start-up-uri cât și producători tradiționali, vor încetini dezvoltarea Tesla.

În 2022, Tesla a livrat 1,31 milioane de vehicule electrice, ceea ce reprezintă un record și un salt de 40% față de un an. Dar compania își stabilise obiectivul pe termen lung de a-și crește livrările cu o medie de 50% pe an.

Acțiunile grupului au pierdut 65% în 2022, înainte de a-și reveni ușor de la începutul anului.

Pentru a stimula vânzările, Tesla a redus prețurile în ultimele luni, mai întâi în China, apoi în Europa și SUA. Este o decizie considerată de unii analiști ca fiind necesară pentru a-și apăra cota de piață, iar de alții ca un semn de slăbiciune.