​OMV Petrom a anunțat rezultatele aferente anului 2022. Compania a avut o contribuție record la bugetul statului, de 20 de miliarde de lei, din care taxe și impozite în valoare de 19 miliarde lei și dividende în valoare de circa 1 miliard de lei. Astfel, se confirmă și în acest an poziția de cel mai mare contribuitor la bugetul României pe care o deține OMV Petrom.

Benzinarie OMV PetromFoto: OMV Petrom

Cea mai mare creștere a fost reprezentată de impozitele directe și contribuțiile din sectorul energetic, care au crescut de aproape 4 ori, la aproximativ 10 miliardelei. Din această sumă, contribuțiile specifice din sectorul energetic au reprezentat 7,3 miliardelei. Acestea includ impozitarea suplimentară pe gaze naturale și electricitate în valoare de 4,8 miliarde lei, noi contribuții introduse în 2022 în valoare de 2 miliarde lei reprezentând contribuțiile de solidaritate la Fondul de Tranziție Energetică și contribuția voluntară la reducerea prețului carburanților, precum și redevențele din petrol și gaze naturale, care s-au dublat în 2022, atingând 2,1 miliarde lei.

Pentru aceeași perioadă, compania a înregistrat un profit net de 10 miliarde de lei.

Rezultatele au fost înregistrate pe fondul creșterii cotațiilor pe bursele internaționale de țiței și produse petroliere, în contextul crizei de pe piața energiei, accentuată de conflictul din Ucraina.

În 2022, compania a realizat investiții de 3,6 miliarde de lei în economia românească, cu 26% mai mult față de anul precedent. Investițiile s-au îndreptat în special către sectorul de Explorare și Producție, cu o sumă totală de 2,6 miliarde de lei.

Pentru anul 2023, OMV Petrom planifică investiții de 6 miliarde de lei, echivalentul a 60% din profitul net înregistrat în 2022. Investițiile se îndreaptă spre proiecte de energie verde. Un proiect strategic este Neptun Deep, pentru care compania planifică decizia finală de investiție la mijlocul anului 2023.

Compania a mai anunțat și intenția de a acorda dividende, în valoarea de 0,0375 lei/acțiune. Astfel, statul român urmează să încaseze peste 480 de milioane de lei, corespunzător unui procent de 20% deținut în companie.

Compania se implică activ în susținerea de proiecte sociale din domenii precum sănătate, mediu și educație. În 2022, compania a alocat 200 de milioane de lei pentru susținerea acestora.