Compania rusă de gaze Gazprom a cerut plăți compensatorii din partea Bulgariei, în urma refuzului Sofiei de a plăti în ruble pentru gaz anul trecut, a declarat vineri ministrul interimar al energiei din Bulgaria, potrivit Reuters.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Gazprom a întrerupt livrările de gaze de care Bulgaria depindea aproape în totalitate la sfârșitul lunii aprilie 2022, după ce această țară din Uniunea Europeană, alături de alte state membre ale UE, a refuzat cererea Rusiei de a plăti gazul în ruble, după invadarea Ucrainei.

Contractul pe termen lung al Bulgariei cu Gazprom pentru gazele naturale, stabilit în dolari americani, a expirat la sfârșitul anului 2022.

„Există o corespondență în curs de desfășurare. Au fost ridicate pretenții de către partea rusă pentru o anumită sumă de bani, noi am răspuns înapoi.... Nu vreau să comentez mai mult din cauza confidențialității", a declarat ministrul interimar al Energiei, Rossen Hristov, la postul național de televiziune BNT.

„Vor să plătim pentru ceva ce ei cred că le datorăm”, a spus el, adăugând că se iau măsuri pentru a apăra interesele Bulgariei.

Gazprom a refuzat să facă comentarii.