Producătorul olandez de bere Heineken și-a cerut scuze marți pentru că a creat „ambiguitate” în legătură cu promisiunea sa de a părăsi Rusia după invazia din Ucraina, insistând că încă plănuiește să facă acest lucru potrivit AFP.

Bere la halbaFoto: Kartos | Dreamstime.com

Grupul, al doilea cel mai mare producător de bere din lume după AB InBev, a declarat în februarie că își propune să părăsească Rusia „în 2023”, după ce a fost acuzat de un site olandez de investigații că își menține operațiunile în această țară, deși și-a anunțat retragerea în 2022, după invazia rusă din Ucraina.

Heineken spune că nu a găsit încă un cumpărător pentru operațiunile sale din Rusia din cauza condițiilor dificile și a birocrației.

Producătorul de bere a fost ținta unor apeluri la boicot pe rețelele de socializare, după ce platforma FollowTheMoney a dezvăluit în februarie că a fost implicat într-o serie de fraude.

Deși Heineken a încetat să mai vândă berea sa omonimă în Rusia, a aprobat lansarea a 61 de produse noi pe piața rusă, inclusiv cel puțin trei tipuri de bere sub marca sa Amstel, a precizat platforma.

„Recunoaștem că ar fi trebuit să fim mai clari mai devreme cu privire la necesitatea de a introduce noi produse, iar întrebările ridicate în legătură cu acest lucru sunt de înțeles”, a declarat marți Heineken într-un comunicat.

„Ne dăm seama că acest lucru a creat ambiguitate și îndoieli cu privire la promisiunea noastră de a părăsi Rusia. Ne cerem scuze pentru acest lucru”, a adăugat producătorul de bere.

Dar „nu există nicio ambiguitate în legătură cu promisiunea noastră: vom părăsi Rusia”, a continuat grupul, care inițial negase, la 22 februarie, că și-a încălcat promisiunea de a părăsi Rusia.

Reiterând marți multe dintre aceleași puncte de veere, a declarat că încearcă să „asigure viitorul mijloacelor de trai” ale angajaților din Rusia și să „evite naționalizarea” activității, care ar fi în beneficiul Moscovei.

„Este dificil să închei o tranzacție în Rusia în acest moment, deoarece regulile se schimbă continuu”, a declarat Heineken.

„Recunoaștem pe deplin că este frustrant faptul că vânzarea nu a fost încă finalizată. Suntem, de asemenea, frustrați de durata procesului”, a adăugat producătorul de bere.

Heineken se numără printre o serie de mărci importante, printre care Apple, McDonald's și altele, care și-au anunțat retragerea din Rusia după invazia Moscovei în Ucraina. (foto: Dreamstime)