​După ce premierul Nicolae Ciucă și ministrul Agriculturii Petre Daea au atenționat joi în Guvern că este în sarcina Consiliului Concurenței să facă să funcționeze mecanismul de reducere a prețului laptelui de la 1 mai, autoritatea a reacționat vineri subliniind că este un acord voluntar și că discută cu procesatorii și retailerii cum să acționeze pentru a nu încălca legislația concurenței.

Lapte in supermarketFoto: Radub85 / Dreamstime.com

Ce lapte ar urma să coste mai puțin la raft: Detalii din acordul voluntar convenit între procesatori și retaileri

Consiliul Concurenței a ținut să precizeze vineri că reducerea prețului laptelui pentru 6 luni, începând din data de 1 mai, are la bază un acord voluntar între retaileri și procesatori, convenit la Guvern, în 11 aprilie, la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă și reprezentanți ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și ai Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România.

Autoritatea vine și cu detalii din acest acord:

  • „Reducerea de minimum 20% a prețului la raft se va aplica laptelui de proveniență românească care costă în prezent peste 7 lei/litru și se va împărți între retaileri (minimum 10%) și procesatori (minimum 10%).”, spune Consiliul Concurenței.

Cum să reduci prețul la lapte fără să încalci legislația: Ce sunt îndrumați să facă retailerii și procesatorii

Fiind vorba de înțelegeri asupra prețurilor, autoritatea condusă de Bogdan Chirițoiu spune că discută cu retailerii și procesatorii care intenționează să facă parte din acordul voluntar pentru reducerea prețului laptelui de consum, îndrumând companiile pentru a respecta regulile de concurență.

  • „Rolul nostru este de a îndruma actorii implicați astfel încât să nu riște încălcarea regulilor de concurență, respectiv acordul voluntar să se desfășoare în parametrii stabiliți: negocierile să fie bilaterale între fiecare furnizor și fiecare retailer, aceștia având posibilitatea de a aplica discount-uri de cel puțin 10%.
  • Vom monitoriza această inițiativă împreună cu autoritățile responsabile, precum Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), noi urmând să utilizăm Monitorul Prețurilor la Alimente, platforma online care afișează prețurile produselor alimentare", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

În funcție de rezultatele monitorizării, Consiliul Concurenței va discuta cu reprezentanții Guvernului, pentru a vedea ce măsuri se impun.

Despre „mandolină” și „liniște sufletească”: Cum a reacționat Daea când premierul l-a întrebat dacă a făcut grup de lucru la Ministerul Agriculturii

Precizările Consiliului Concurenței vin după ce premierul Nicolae Ciucă și ministrul Agriculturii Petre Daea au atenționat joi în ședința de Guvern că este în sarcina Consiliului Concurenței să facă să funcționeze mecanismul de reducere a prețului laptelui de la 1 mai pentru o perioadă de 6 luni.

Întrebat de premier despre „grupul de lucru pentru strategia privind îmbunătăţirea procesului de producţie, pe termen lung, pentru producători şi fermieri”, Petre Daea a dat un răspuns în stitlul său, vorbind despre „mandolină” și „liniște sufletească”.

  • „Grupul de lucru, ştiţi cum e să lucrezi. Dar dacă îl fac eu, că e grupul de lucru, şi el cântă la mandolină şi se uită pe pereţi, nu am avut timpul necesar şi liniştea sufletească”, a răspuns Petre Daea, spunând că a fost când la moţiune în Parlament, când la televizor.

Amintim că în comunicatul din 11 aprilie în care s-a anunțat că s-a convenit reducerea prețului la lapte, Guvernul a spus că discuțiile și consultările între fermieri, procesatori și rețelele marilor magazine vor continua la nivelul Ministerului Agriculturii.

Sursa foto: Radub85 / Dreamstime.com