Două companii germane care construiesc împreună Leopard 2, unul dintre cele mai avansate tancuri de luptă din lume, s-au implicat într-o disputa legală cu privire la drepturile de proprietate intelectuală, chiar dacă acestea se bucură de creșterea comenzilor din cauza războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Tancurile de luptă Leopard 2A4 pe care Spania le va trimite în UcrainaFoto: FabiáN SimóN / Zuma Press / Profimedia

Rheinmetall, care a ajuns în centrul atenției anul trecut, când Germania și-a mărit cheltuielile pentru apărare, este dată în judecată de către Krauss-Maffei Wegmann, urmând ca o audiere să aibă loc la un tribunal din Munchen pe 2 mai.

În urma presiunilor din partea aliaților, guvernul Germaniei a fost de acord în acest an să trimită tancuri Leopard în Ucraina, unul dintre cele mai importante arme cerute de Kiev în timp ce se pregătește să organizeze o contraofensivă împotriva forțelor ruse.

Rheinmetall, cu sediul la Duesseldorf, produce tunul tancului Leopard 2, în timp ce KMW, cu sediul în Munchen, face șasiul.

Totul a pornit de la declarațiile făcute de directorul executiv al Rheinmetall, Armin Papperger, într-un interviu acordat ziarului Neue Zuercher Zeitung în martie, în care a fost citat că a afirmat că Rheinmetall deținea drepturile asupra modelului Leopard 2A4.

Un tribunal districtual din München a spus că KMW caută protecție juridică pentru a împiedica Rheinmetall să facă declarații pe care le considera „afirmații faptice neadevărate, înșelătoare, care îi încalcă drepturile”.

KMW și Rheinmetall au refuzat să comenteze.

Nu a fost imediat clar ce impact, dacă este cazul, ar putea avea disputa asupra cooperării dintre cele două companii, care săptămâna trecută au anunțat în comun un ordin de la armata germană de modernizare a 143 de vehicule de luptă Puma. Comanda este evaluată la aproximativ 770 de milioane de euro.

Cheltuielile mai mari pentru apărare au împins Rheinmetall să înregistreze câștiguri anul trecut și a făcut ca compania să intre în indicele german DAX blue-chip, care urmărește performanța celor mai mari 40 de companii.

Urmărește ultimele evoluții din a 426-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Citește și: