Sari direct la conținut

British American Tobacco, amendă istorică pentru că a încălcat repetat sancțiunile impuse Coreei de Nord

HotNews.ro
Pachet de tigari, Foto: Nomadsoul1 / Dreamstime.com
Pachet de tigari, Foto: Nomadsoul1 / Dreamstime.com

Gigantul britanic British American Tobacco (BAT) a acceptat marți să plătească peste 600 de milioane de dolari autorităților americane pentru că a vândut țigări în Coreea de Nord timp de mai mulți ani, încălcând sancțiunile, potrivit AFP.

Potrivit Departamentului de Justiție al SUA, BAT a creat un sistem complex de subsidiare și companii fantomă pentru a eluda sancțiunile americane între 2007 și 2017.

Și chiar și atunci când BAT a decis să pună capăt acestui sistem în 2016, din cauza sancțiunilor internaționale sporite împotriva Phenianului, a continuat să vândă țigări ambasadei nord-coreene din Singapore în 2017.

Cea mai mare sancțiune legată de Coreea de Nord

„Aceasta este cea mai mare sancțiune legată de Coreea de Nord din istoria Departamentului de Justiție și un alt avertisment pentru întreprinderile din întreaga lume cu privire la costurile și consecințele încălcării sancțiunilor americane”, a precizat procurorul american Matthew Olsen, în cadrul unei conferințe de presă.

Organizația Națiunilor Unite a impus sancțiuni Coreei de Nord după ce Phenianul a efectuat un test nuclear în 2006. Însă SUA au impus în mod unilateral restricții și mai stricte asupra comerțului cu această țară.

Potrivit departamentului american, sancțiunile împotriva BAT se ridică la 629 de milioane de dolari. Într-o declarație separată, compania le-a evaluat la „peste 635 de milioane de dolari”, fără a include dobânzile.

BAT a precizat că a „înregistrat deja un provizion de 450 de milioane de lire sterline (540 de milioane de dolari)” legat de acest caz în rezultatele sale semestriale din iulie 2022. Aceasta a precizat că „orientările grupului pentru întregul an 2023 nu sunt afectate de acest anunț”.

„Regretăm profund eșecurile în legătură cu activitățile comerciale istorice (…) și recunoaștem că nu am demonstrat cele mai înalte standarde care erau așteptate pe bună dreptate” din partea grupului, a declarat Jack Bowles, directorul general al BAT.

De atunci, compania și-a îmbunătățit „programul de conformitate și etică, care include sancțiuni, combaterea mitei, anticorupției și a spălării banilor”, a adăugat executivul, citat în comunicat.

BAT afirmă că „a încetat toate activitățile comerciale legate de Coreea de Nord în septembrie 2017”.

De asemenea, Ministerul Justiției a anunțat marți că a pus sub acuzare un bancher nord-coreean, Sim Hyon-Sop, și doi chinezi, Qin Guoming și Han Linlin, pentru că au ajutat producătorii nord-coreeni de țigări să obțină frunze de tutun. (foto: Nomadsoul1 / Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
Lionheart • 2023-04-26 17:45:33
Lăcomie corporatistă. Fac profituri de miliarde peste miliarde... ce le mai trebuia să vândă și în Coreea de Nord?
0 2
visio • 2023-04-27 14:07:57
fiecare comercian vinde unde vrea; faptul că Statul (oricare este el) se amestecă politic în cifrele financiare ale unei Compani, mari sau mici, este inacceptabil; este economie comunistă...este dictatură; nu m-ar mira să vedem că oficiali americani au luat șpagă dela diverse firme concurente BAT...
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro