Apple a depășit substanțial așteptările pieței, cu venituri de aproape 95 de miliarde de dolari în perioada ianuarie-martie, din care compania californiană a obținut un profit net de 24 de miliarde de dolari, pe fondul încetinirii economiei mondiale, potrivit AFP.

Apple StoreFoto: Norman Chan, Dreamstime.com

În 2022, în aceeași perioadă, grupul realizase o cifră de afaceri de 97,2 miliarde de dolari, cu un profit net de 25 de miliarde de dolari.

De asemenea, vânzările produsului său emblematic iPhone, în ușoară creștere de la an la an, la 51,33 miliarde de dolari, potrivit rezultatelor publicate joi, au depășit previziunile, în condițiile în care cererea de dispozitive electronice a scăzut puternic din cauza inflației.

De asemenea, afacerile sale de servicii au crescut puțin în ritm anual, la aproape 21 de miliarde de dolari, în al doilea trimestru din perioada ianuarie-martie.

„Suntem mulțumiți că am atins un record istoric în domeniul serviciilor și un record în al doilea trimestru pentru iPhone, în pofida mediului economic dificil. Baza noastră de dispozitive active este la cel mai ridicat nivel din toate timpurile”, a declarat șeful Apple, Tim Cook, citat în comunicat.

Veniturile grupului din Cupertino (Silicon Valley) au scăzut pe parcursul unui an, dar piața se aștepta la mai rău.

Pentru că cererea de dispozitive electronice, care explodase în timpul pandemiei, a scăzut în ultimele luni în fața inflației.

În a doua jumătate a anului 2022, vânzările mondiale de telefoane mobile au scăzut la cel mai de jos nivel din 2014 încoace, potrivit Canalys.

Dar „popularitatea gamei profesionale de iPhone ajută Apple să-și extindă cota de piață, în pofida constrângerilor asupra cererii”, a notat la sfârșitul lunii ianuarie analistul Canalys, Le Xuan Chiew. (foto: Norman Chan, Dreamstime.com)