Adidas a anunțat vineri că va începe să vândă la sfârșitul lunii mai o parte din stocul de pantofi sport Yeezy, produși împreună cu Kanye West, și intenționează să doneze o parte din profituri unor ONG-uri, printre care ADL, care luptă împotriva antisemitismului, potrivit AFP.

Adidas ar putea pierde venituri uriașe dacă nu va putea vinde stocurile de produse YeezyFoto: Seth Wenig / AP / Profimedia

În octombrie 2022, producătorul german de echipament sportiv a rupt colaborarea cu controversatul rapper american care făcuse remarci antisemite.

La 11 mai, Adidas indicase deja că va dona o parte din profiturile obținute în urma unei vânzări parțiale a adidașilor către ONG-uri, dar fără a le numi.

În comunicatul său de vineri, Adidas a dezvăluit numele a două ONG-uri: Anti-Defamation League (ADL), fondată în Statele Unite în 1913, al cărei scop este de a lupta împotriva tuturor formelor de antisemitism, și un ONG creat de Philonise Floyd, fratele lui George Floyd.

Grupul german nu a menționat alte ONG-uri în comunicatul său de presă, dar a indicat deja că acestea nu vor fi singurele beneficiare.

Adidas nu a detaliat cantitatea de adidași pe care intenționa să îi vândă la sfârșitul lunii mai și nici suma pe care se aștepta să o obțină de pe urma lor.

A scris doar că o „gamă de modele existente va fi disponibilă exclusiv” pe adidas.com/yeezy și pe aplicația adidas CONFIRMED.

La sfârșitul lunii martie, valoarea stocului de pantofi Yeezy rămas în mâinile producătorului era estimată la 500 de milioane de euro - inclusiv costurile de producție - cu un potențial de a genera venituri de 1,2 miliarde de euro din vânzări.

În cazul în care mărfurile sunt vândute, Ye va avea dreptul la comisioane convenite anterior - 15% din cifra de afaceri, potrivit rapoartelor presei.

Divorțul dintre Adidas și Kanye West (cunoscut în prezent sub numele de Ye) și-a pus amprenta asupra finanțelor grupului german, care a început anul cu o nouă pierdere trimestrială de 39 de milioane de euro, după un exercițiu financiar dezastruos în 2022.

Dezvoltată începând din 2014, colecția de adidași Yeezy fusese un succes fenomenal care a contribuit la transformarea lui Kanye West în miliardar.

Compania Adidas a fost dată în judecată în Statele Unite de un grup de acționari care consideră că firma germană ar fi putut atenua daunele cauzate de eșecul costisitor al parteneriatului cu Kanye West, potrivit AFP.

Reclamanții susțin că Adidas era conștient de potențialul prejudiciu pe care comportamentul lui Ye l-ar putea cauza companiei și indică declarații problematice care datează din 2018, în care rapperul a sugerat că sclavia este o „alegere”.