Producătorul taiwanez de semiconductoare TSMC ia în considerare construirea unei fabrici în Germania pentru a evita viitoarele probleme legate de lanțul de aprovizionare din acest sector, a declarat marți un director executiv, citat de AFP.

TSMCFoto: Michael Vi, Dreamstime.com

Tensiunile geopolitice din jurul Taiwanului - unul dintre cei mai mari producători de cipuri din lume prin intermediul grupului TSMC - sporesc îngrijorările legate de aprovizionare, chiar dacă sectorul s-a confruntat în ultimii ani cu lipsuri din cauza Covid-19 și a cererii prea mari.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), care intenționează să construiască o fabrică în Dresda, controlează mai mult de jumătate din producția mondială de cipuri, utilizate, printre altele, în smartphone-uri, mașini și rachete, având clienți precum Apple.

„Nu vreau să intru în partea politică a lucrurilor, dar cred că este necesar să le oferim clienților o sursă diversificată de aprovizionare”, a declarat vicepreședintele TSMC, Kevin Zhang, în cadrul unei conferințe în Olanda.

Considerăm că Europa este o zonă geografică „foarte importantă” datorită bazei mari de clienți, „cred că acesta este cu adevărat principalul factor”, a spus Zhang.

TSMC „trece în acest moment prin procesul de due diligence” în ceea ce privește propunerile pentru o fabrică de producție în Dresda, care s-ar concentra pe industria auto, a spus Zhang.

Cel mai devreme o decizie finală ar putea fi luată la o reuniune a consiliului de administrație al TSMC în luna august, a spus el.

TSMC are fabrici în Taiwan, China și Japonia, iar o alta este în construcție în statul american Arizona.

Președintele TSMC, Mark Liu, a avertizat într-un interviu acordat CNN în luna august că o invazie a insulei ar face ca facilitățile grupului să devină „inoperabile”.

Lipsa globală de cipuri în timpul pandemiei a sporit îngrijorările, iar TSMC a fost supus presiunilor puterilor occidentale pentru a construi mai multe fabrici în străinătate. (Foto: Michael Vi, Dreamstime.com)