Orașul San Francisco investighează structura în formă de X instalată pe acoperișul sediului Twitter, redenumit X, într-o nouă răsturnare de situație în relația complicată dintre Elon Musk, președintele X, și autorități, potrivit AFP.

X-ul lui Elon MuskFoto: JOSH EDELSON / AFP / Profimedia

Un inspector de la departamentul de planificare al orașului, care a venit să investigheze structura metalică, nu a avut acces în clădire vineri și sâmbătă, potrivit unui raport oficial.

Cu toate acestea, un reprezentant al companiei i-a spus că este vorba despre un „semn luminos temporar pentru un eveniment”.

Întrebați de posturile locale de televiziune, unii locuitori din zonă s-au plâns că lumina era la fel de puternică noaptea ca ziua, până la punctul de a fi orbiți.

În urmă cu o săptămână, Elon Musk a redenumit Twitter „X”, un simbol matematic pe care îl iubește și care se regăsește în SpaceX, una dintre companiile sale, și în prenumele unuia dintre copiii săi, un băiat numit „X Æ A-XII”, sau „X” pe scurt.

Proprietarul rețelei de socializare vrea să o transforme într-o platformă multifuncțională, după modelul WeChat din China.

„X este starea viitoare de interactivitate nelimitată - centrată pe audio, video, mesagerie, plăți/bancare - creând o piață globală pentru idei, bunuri, servicii și oportunități”, a explicat noul CEO al companiei, Linda Yaccarino.

Dar miliardarul a întâmpinat mai multe obstacole cu autoritățile orașului San Francisco, care a intervenit deja săptămâna trecută când muncitorii îndepărtau literele semnului original de pe marginea clădirii. O parte din ea este încă la locul ei.

„Le-am explicat tuturor reprezentanților [grupului] că structura (în formă de X) trebuia să fie îndepărtată sau să fie supusă aprobării”, a declarat inspectorul în raportul său.

„Mulți oameni ne-au făcut oferte tentante pentru a muta sediul X din San Francisco, mai ales că orașul se află într-o spirală tragică a plecării companiilor”, a declarat Elon Musk sâmbătă pe rețeaua de socializare. Dar „nu plecăm”, a promis el. Pe profilul său apare o fotografie cu X-ul iluminat pe acoperiș.

La sfârșitul anului 2021, Elon Musk a mutat sediul central al companiei sale emblematice, Tesla, în Texas, un stat cu o fiscalitate flexibilă și un cost al vieții mai scăzut. El intrase în conflict cu autoritățile californiene din cauza închiderii obligatorii a uzinei la începutul pandemiei.

Iarna trecută, avocații săi au încercat să obțină mutarea procesului pentru fraudă din San Francisco în Texas, argumentând că un juriu imparțial nu putea fi constituit în orașul democrat.