​Guvernul a adoptat joi ordonanța de urgență care stabilește taxe mai mari pentru industria jocurilor de noroc, interzicerea băuturilor alcoolice în locații, majorarea garanțiilor depuse de companii și obligația operatorilor de a avea sediul social în România. „Scopul este evident - pentru ca taxele și impozitele să fie colectate în țară.”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Pacanele, jocuri de norocFoto: Inquam Photos / George Călin
 • „Guvernul a aprobat astăzi o ordonanță de urgență prin care se stabilesc niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenței de organizare și de exploatare a jocurilor de noroc care se plătesc anual, precum și a taxelor speciale și a garanțiilor depuse de companiile din acest domeniu.”, a declarat Mihai Constantin la finalul ședinței de Guvern.

Acesta a spus că „proiectul care a fost pus în transparență de Ministerul de Finanțe a fost aprobat ca atare în sedința de Guvern.”

Mihai Constantin: Scopul este evident - pentru ca taxele impozitele să fie colectate în țară

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că ordonanța adoptată astăzi prevede, printre altele, că „dreptul de organizare și exploatare a activității de jocuri de noroc va fi acordat doar societăților înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru sau persoanelor juridice constituite legal, într-un stat membru al Uniunii Europene sau în alte state semnatare ale acordului privind Spațiul Economic European sau din Confederația Elvețiană, care au înregistrat un sediu permanent în România.”

 • „Scopul este evident - pentru ca taxele și impozitele să fie colectate în țară. De asemenea, se va înființa un registru accesibil online al companiilor și sediilor în care se autorizează aceste activități.
 • Încă o precizare: veniturile din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați, încasate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, se virează în procent de 70% către bugetul de stat, iar procentul de 30% rămas va fi utilizat de ONJN pentru finanțarea programelor pentru prevenirea dependenței de jocuri de noroc, pentru promovarea jocului responsabil și pentru finanțarea unei linii telefonice verzi pentru sesizări din acest domeniu.”, a declarat Mihai Constantin.

Ministerul Finanțelor va trebui să propună și o serie de norme de aplicare pentru acest act normativ adoptat astăzi, termenul fiind de 30 de zile, a mai subliniat acesta.

Noile reguli în domeniul jocurilor de noroc

HotNews.ro a prezentat încă de marți, 3 octombrie, proiectul de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe.

Principalele modificări vizează următoarele aspecte: niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenței de organizare și de exploatare a jocurilor de noroc, interzicerea băuturilor alcoolice în locații, înființarea unui registru al companiilor și sediilor, precum și majorarea garanțiilor depuse de companii, obligația operatorilor să aibă sediul social în România.

Bază de date cu unii jucători

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) va gestiona o bază de date referitoare la persoanele autoexcluse și indezirabile, constituită, la nivel național, în scopul combaterii și prevenției adicției de jocuri de noroc.

Va permite consultarea acesteia in timp real de către toți operatorii de jocuri de noroc, în vederea asigurării și facilitării implementării prevederilor legale din această materie.

ONJN va dezvolta o linie de comunicare de tip telverde, precum si majorarea substantială a contributiei anuale a operatorilor de jocuri de noroc licentiati pentru promovarea respectării principiilor și măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social.

Cum va fi finanțată această nouă activitate

Veniturile proprii se constituie din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați, cu următoarele contribuții anuale:

Organizatorii de jocuri de noroc la distanță licențiați din clasa I – 500.000 euro anual;

Persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc tradiționale și la distanță licențiate din clasa II – 15.000 euro anual

Jocurile la distanță monopol de stat clasa III – 100.000 euro anual;

Organizatorii de jocuri de noroc tradiționale licențiați, după cum urmează:

• Pentru jocurile loto: 200.000 euro anual

• Pentru jocurile de videoloterie: 100 euro pentru fiecare aparat anual

• Pentru pariurile mutuale: 50.000 euro anual

• Pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro anual

• Pentru pariurile în contrapartidă: 100.000 euro anual

• Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 4.000 euro anual pentru fiecare masă de joc

• Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 5.000 euro anual pentru fiecare club

• Pentru jocurile tip slot-machine se va aplica etapizat după cum urmează:

- 100 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2023, proporțional cu perioada de timp rămasă după intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe;

- 300 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2024

- 500 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul în anului 2025 și următorii.

• Pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc: 5.000 euro anual

• Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor rețelelor de televiziune: 500.000 euro anual

Veniturile din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare al lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanțată din venituri proprii.

Veniturile încasate din aceste contribuții se utilizează pentru finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale activității, respectiv pentru prevenirea dependenței de jocuri de noroc, pentru activitățile și programele de protecție a minorilor sau a altor grupuri vulnerabile, din punct de vedere social și economic, împotriva jocurilor de noroc, prevenirea și tratamentul dependenței de jocuri de noroc, pentru reclamă și publicitate privind prevenirea dependenței de jocuri de noroc și promovarea jocului responsabil, realizarea infrastructurii IT - hardware și software, care va cuprinde baza de date realizată la nivel național în scopul combaterii și prevenției adicției de jocuri de noroc referitoare la persoanele autoexcluse și indezirabile, o linie de comunicare de tip telverde.

Având în vedere modul de distribuire a contributiilor organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc pentru activitatea finanțată din venituri proprii, se impune o norma tranzitorie pentru sumele existente în conturile Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență,respectiv din excedentul anilor precedenți și din disponibilitatile anului curent ale activității finanțate integral din venituri proprii , se distribuie un procent de 70% către bugetul de stat.

Fără alcool în sălile de jocuri de noroc

Pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situații de risc, spune documentul, s-a impus instituirea unei interdicții privind comercializarea alcoolului în sălile de jocuri de noroc.

Totodată, în vederea promovării unor norme de conduită profesională bazate pe reguli de etică și integritate se propune instituirea interdicției de participare la jocuri de noroc membrilor Comitetului de supraveghere din cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

De asemenea, se propune și creșterea nivelului de garanții pe care operatorii de jocuri de noroc trebuie să îl asigure pentru a desfășura această activitate.

Prin creșterea taxelor se estimează o influență pozitivă asupra cresterii veniturilor colectate la bugetul de stat de până la 40%. Astfel, pentru restul anului 2023 și anul 2024 se estimează ca veniturile colectate la bugetul de stat să atingă cifra de 583,4 milioane lei.

Ce taxe cresc pentru jocurile de noroc

Taxe aferente licenței de organizare a jocurilor de noroc (anuale):

 • Pentru jocurile loto: 200.000 euro
 • Pentru pariurile mutuale: 65.000 euro Pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro
 • Pentru pariurile în contrapartidă: 150.000 euro
 • Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor:150.000 euro
 • Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 25.000 euro
 • Pentru jocurile tip slot-machine: 150.000 euro
 • Pentru jocurile bingo desfășurate în săli de joc: 15.000 euro
 • Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune: 150.000 euro

Pentru jocurile de noroc la distanţă se acordă 3 categorii de licențe după cum urmează:

Licență clasa 1: pentru jocurile de noroc la distanță se acordă operatorilor care organizează jocuri de noroc la distanță care au contract direct cu jucătorul și este în cuantum de 300.000 euro/an;

Licență clasa a 2-a: pentru persoanele juridice implicate în domeniul jocurilor de noroc tradiționale și la distanță, precum și pentru organismele de evaluare a conformității. Se acordă:

• operatorilor care oferă management și facilități de găzduire pe platforma de jocuri, alții decât furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice: 20.000 euro/an

(...)

Licență clasa a 3-a: pentru jocurile loto - la distanță - monopol de stat prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. h) din ordonanța de urgență. Se acordă operatorului de jocuri tip loteristic: 200.000 euro.

Pentru Festivalul de poker: 20.000 euro

Pentru jocuri temporare tip cazinou (valabilă 3 luni): 27.500 euro

Pentru jocuri tip tombolă - joc tradițional: 20.000 euro

Pentru jocurile de videoloterie - joc tradițional: 100.000 euro

Vezi în proiectul de OUG toată lista de noi taxe pentru jocurile de noroc