Războiul dintre Israel și Hamas a reprezentat un test semnificativ pentru X-ul lui Elon Musk.

Elon Musk, proprietarul X/TwitterFoto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia

Platforma a fost supusă unei examinări amănunțite pentru că a permis răspândirea dezinformării despre conflict, un oficial al UE avertizându-l pe Musk că încalcă normele privind conținutul online ale blocului comunitar, potrivit Sky News.

Printre conținuturile partajate pe scară largă se numără secvențe din jocuri video care pretind că prezintă scene din timpul conflictului și reluarea unor clipuri din războaie care nu au legătură cu acesta.

Acum, X și-a întărit instrumentul de verificare a faptelor, toate informațiile adăugate de contribuitorii voluntari necesitând o sursă începând de astăzi.

Musk însuși a fost surprins recomandând un cont „bun” pentru „urmărirea războiului în timp real”, care a distribuit anterior o imagine falsă generată de inteligența artificială a unei explozii la Pentagon.

Ulterior, el a șters postarea.

Platforma de socializare X a eliminat sute de conturi afiliate Hamas şi a luat măsuri pentru a elimina sau a eticheta zeci de mii de conţinuturi, de la atacul grupului militant asupra Israelului, a declarat joi, 12 septemebrie, directorul general Linda Yaccarino.

Măsura a venit ca răspuns la ultimatumul de 24 de ore al comisarului responsabil pentru piaţa internă din Uniunea Europeană, Thierry Breton, adresat lui Elon Musk, pentru a combate răspândirea dezinformării pe platforma sa de mesagerie X de la atacul Hamas, pentru a se conforma noilor reguli ale UE privind conţinutul online.

Breton, care a spus că are indicii că X, cunoscută anterior ca Twitter, a fost folosită pentru a disemina conţinut ilegal şi dezinformare în UE, a spus că echipa sa va analiza răspunsul lui Yaccarino şi va decide paşii următori.

Recent implementata lege pentru serviciile digitale (Digital Services Act - DSA), cere platformelor online mari, inclusiv X şi Facdebook, parte a Meta Platforms, să facă mai mult pentru a elimina conţinutul ilegal şi să ia măsuri pentru a aborda riscurile la adresa securităţii publice şi a discursului civic.

X a redistribuit resursele şi a reorientat echipele interne pentru a aborda situaţia care evoluează rapid, a spus Yaccarino, fără a specifica modificările. Ea a adăugat că X a adunat un grup de membri ai conducerii pentru a evalua situaţia la scurt timp după atac.