Airbus plănuiește să elimine 750 de locuri de muncă în cadrul activităților sale din domeniul apărării și spațiului, ca parte a unei reorganizări, a anunțat vineri gigantul european, potrivit AFP.

Airbus H145MFoto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Cu toate acestea, grupul nu intenționează să reducă forța de muncă, întrucât activitatea este în creștere, ci să redistribuie personalul.

Aceste reduceri de personal reprezintă 2% din cele 34.330 de locuri de muncă de la Airbus Defense and Space, care operează în principal în Germania, Franța și Spania.

Confruntat cu dificultăți în executarea mai multor programe militare și spațiale, grupul este angajat de câteva luni într-o reorganizare.

Obiectivul este de a asigura „o execuție riguroasă a programelor” și un „echilibru mai bun între riscuri și oportunități” pe diferitele programe, a explicat președintele executiv al Airbus, Guillaume Faury, cu ocazia prezentării miercuri a rezultatelor grupului.

Trei linii de activitate

La începutul anului 2024, Airbus Defense and Space urmează să înființeze o „structură simplificată” formată din „trei linii de activitate complet autonome și responsabile”, potrivit unui comunicat transmis AFP.

Prima, denumită Air Power, va reuni activitățile din domeniul sistemelor aeriene militare (Eurofighter, MRTT tanker, C295 etc.) și activitățile dedicate sistemului Future Air Combat System (FACS), proiectul viitorului avion de luptă dezvoltat pentru Germania, Franța și Spania.

Cea de-a doua activitate se referă la sistemele spațiale, iar cea de-a treia, Connected Intelligence, se ocupă în special de comunicații securizate și rețele IT.

Potrivit Airbus, consultările cu reprezentanții angajaților sunt în curs de desfășurare.

În primele nouă luni ale anului, Airbus Defense and Space a înregistrat vânzări de 7,1 miliarde de euro, reprezentând 17% din veniturile grupului. Cu toate acestea, a înregistrat o pierdere operațională de 3 milioane de euro, în timp ce grupul în ansamblu a obținut un profit de 2,7 miliarde de euro.