Un grup de 27 de congresmeni americani, toți din Partidul Democrat, i-au scris marți lui Elon Musk pentru a-și exprima îngrijorările că „X”, platforma social media pe care o deține, profită financiar de pe urma unor conturi Premium care glorifică violența împotriva israelienilor, relatează Reuters.

Elon Musk, proprietarul X/TwitterFoto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia

Legiuitorii de la Washington au citat în scrisoarea deschisă adresată lui Musk și Lidei Yaccarino, CEO-ul „X”, rapoartele organizațiilor neguvernamentale care au arătat că utilizatori cu conturi Premium pe platforma social media „glorifică acte barbare de violență împotriva israelienilor”.

Scrisoarea marchează cea mai nouă dispută între Musk, care a cumpărat platforma Twitter anul trecut și apoi a redenumit-o „X”, și cei care militează pentru o moderare mai bună a conținutului de pe rețeaua de socializare.

„X” a dat în judecată luni ONG-ul de stânga Media Matters, acuzându-l că a defăimat platforma după ce a publicat un raport în care a afirmat că reclame la branduri importante au apărut pe rețeaua de socializare alături de postări care îl glorificau pe Adolf Hitler și Partidul Nazist. Musk anunțase intentarea acțiunii în instanță în cursul weekendului.

„X”, acuzată că permite răspândirea propagandei unei organizații teroriste

Însă congresmenii americani notează în scrisoarea lor că „aceste rapoarte au demonstrat că X profită de pe urma răspândirii acestei propagande înfiorătoare și dăunătoare prin taxele pentru abonamente și veniturile din publicitate”.

Legiuitorii democrați au subliniat că o mare parte din conținutul incriminat poate fi găsit în continuare pe platforma social media, deși a fost semnalat deja de grupuri independente.

„De asemenea, X a profitat financiar de pe urma răspândirii de conținut demonstrabil fals și înșelător”, mai acuză scrisoarea.

Congresmenii au amintit de asemenea că Hamas a fost desemnată drept organizație teroristă de către Statele Unite încă din 1997, ceea ce înseamnă că este ilegal să oferi în cunoștință de cauză susținere materială sau resurse grupării.

„Nu există nicio ambiguitate asupra faptului că înregistrările video violente produse de această grupare cad sub incidența acestor politici. Acestea sunt înregistrări care poartă branding-ul și iconografia Hamas”, mai spun congresmenii în scrisoarea lor.