Silvio Berlusconi, liderul opozitiei din Italia, a anuntat ca mai multe companii, printre care Eni si Mediobanca, sunt interesate sa inainteze o oferta pentru preluarea operatorului aerian Alitalia, care sa concureze cu cea a grupului Air France-KLM, potrivit ziarului La Stampa citat de Reuters. Grupul petrolier Eni si Mediobanca, o influenta banca de investitii din Italia, au anuntat insa ca nu sunt interesate de preluarea operatorului aerian.

"Exista un consortiu italian. Companiile sunt diferite, de la Ligresti pana la Benetton. Exista desigur Mediobanca, Eni si multi altii", a declarat Berlusconi, citat de La Stampa.

Retailerul de imbracaminte Benetton si omul de afaceri Salvatore Ligresti au refuzat sa comenteze afirmatiile fostului premier italian.

Ulterior, Berlusconi a revenit si a declarat reporterilor ca nu a indicat niciun nume, calificand afirmatiile aparute in presa ca "speculatii jurnalistice si supozitii". De asemenea, ca el a mai spus ca informatiile publicate in ziarele italiene au condus la fluctuatii "inacceptabile" ale actiunilor Alitalia.

Editorii cotidianului La Stampa nu au putut fi contactati imediat pentru comentarii, transmite Reuters.

Silvio Berlusconi a mai spus ca va interzice preluarea Alitalia de catre Air France-KLM in cazul in care va ajunge prim-ministru. Oferta grupului franco-olandez a fost aprobata de guvernul Romano Prodi luna aceasta.

Rivalii politici ai lui Berlusconi au caracterizat afirmatiile acestuia ca fiind retorica electorala. Fostul primar al Romei, Walter Veltroni, l-a acuzat pe Berlusconi incearca sa manipuleze presa. "Este usor sa apari in presa cu comentarii bombastice si apoi sa negi a doua zi, dar acest lucru nu este ceea ce Italia are nevoie", a spus Veltroni, aflat si el in campanie electorala.

Air One, companie care rivalizeaza cu Alitalia pe plan intern, a incercat sa faca o oferta de preluare insa aceasta a fost respinsa de guvernul actual. Saptamana trecuta compania a anuntat ca este pregatita sa avanseze o noua propunere de preluare, dar are nevoie de trei sau patru saptamani pentru a analiza datele contabile ale operatorului aerian, care se confrunta cu grave probleme financiare.

Oferta Air France-KLM de preluare a Alitalia a fost contestata atat de sindicatele italiene cat si de politicieni.

Alitalia a anuntat miercuri ca are nevoie de mai mult timp pentru a decide daca va extinde negocierile cu sindicatele cu privire la preluarea de catre Air France-KLM, cu cateva zile inainte de termenul limita, stabilit pentru data de 31 martie.