Prima doamnă a Braziliei, Rosangela „Janja” Lula da Silva, a anunțat marți că va acționa în instanță rețeaua de socializare „X” deținută de miliardarul Elon Musk după ce contul ei a fost spart de hackeri săptămâna trecută, relatează Reuters.

Rosangela „Janja” da Silva alaturi de sotul eiFoto: Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia

Presupusul hacker a accesat contul acesteia pe 11 decembrie, postând mai multe mesaje jignitoare împotriva primei doamne și a soțului ei, președintele Luiz Inacio Lula da Silva, precum și o serie de comentarii misogine.

„Încă nu știu dacă să îi dau în judecată în Statele Unite sau Brazilia, dar îi voi da în judecată”, a declarat Rosangela da Silva cu privire la „X”, fosta platformă Twitter pe care Elon Musk a cumpărat-o în octombrie 2022 și a redenumit-o în luna iulie a acestui an.

Ea a făcut comentariile în timpul unei înregistrări video difuzate în direct, alături de soțul ei.

Rosangela da Silva a cerut de asemenea autorităților braziliene să reglementeze platformele social media, afirmând că ele trebuie trase la răspundere pentru acțiunile utilizatorilor lor.

Cuplul prezidențial al Braziliei vorbește despre necesitatea reglementării rețelelor de socializare

Soțul ei i-a dat dreptate, însă a precizat că astfel de reglementări trebuie abordate la nivel global și și-a exprimat îngrijorările legate de aspectul complex al problemei.

„Este o provocare să ne dăm seama cum să gestionăm acest lucru fără a impune cenzura”, a declarat președintele Braziliei.

„Știu că Uniunea Europeană a făcut deja unele reglementări. Va trebui să urmărim foarte îndeaproape ce fac de asemenea și Statele Unite și China”, a adăugat el.

Comentariile sale vin în contextul în care UE a deschis luni prima sa investigație împotriva „X” sub suspiciunea că platforma social media nu s-a conformat obligațiilor privind transparența și combaterea dezinformării prevăzute în Legea privind Serviciile Digitale (Digital Services Act-DSA) a blocului comunitar.