Locuitorii Australiei au salutat joi un nou proiect de lege care le acordă dreptul de a ignora apelurile telefonice și mesaje șefilor lor în afara programului de lucru, însă unii lideri ai mediului de afaceri au acuzat guvernul că își depășește prerogativele, relatează Reuters.

Munca la birouFoto: FS-Stock / Alamy / Profimedia Images

Așa-zisul „drept la deconectare” face parte dintr-o serie de modificări legislative ce vizează relațiile dintre angajați și patroni, ele fiind introduse în parlament de guvernul federal condus de premierul Anthony Albanese, laburistul ajuns la putere după ce l-a învins pe fostul prim-ministru conservator Scott Morrison la alegerile din 2022.

Proiectul de lege a fost adoptat joi de Senat, însă el se va întoarce la Camera Reprezentanților pentru votarea mai multor amendamente.

„Cred că este o idee minunată”, a declarat Colvin Macpherson, o locuitoare a orașului Sydey, pentru Reuters. „Toți avem nevoie să ne relaxăm, toți trebuie să putem să ne putem decupla și să nu fim deranjați de emailuri și apeluri telefonice în toiul nopții”, a adăugat el.

Aceasta a dat exemplul propriilor copii, despre care a spus că sunt avocați și „lucrează oricum un număr îngrozitor de ore iar apoi te trezești că apar lucruri noaptea”.

Dreptul de a ignora apelurile de la locul de muncă există deja în mai multe țări europene

Legi asemănătoare privind „dreptul la decuplare” au fost adoptate deja de Franța, Germania și alte țări din Uniunea Europeană. Parlamentul European a recomandat încă din 2021 ca acesta să devină un drept fundamental la nivelul UE.

„În general, cred că ar trebui să poți să te decuplezi când îți închei ziua de muncă și când ești acasă făcând ce vrei în timpul weekendului sau în concediu, mi se pare un lucru rezonabil în mare”, a declarat pentru Reuters Ivan Karajas, un alt rezident din Sydney.

Însă un comunicat semnat de Camerele de comerț ale diferitelor sectoare economice din Australia a îndemnat Senatul să reanalizeze ceea ce mediul de afaceri a descris drept o lege „grăbită și viciată”.

„Tehnologia modernă a oferit flexibilitate forței de muncă și numeroși angajați nu mai sunt nevoiți să stea în spatele unui birou de la ora 9 la 5. Nu putem permite ca legile privind relații industriale să facă mai dificil ca proprietarii de afaceri care muncesc din greu să genereze avuția de care noi ne bucurăm ca națiune”, afirmă comunicatul.

Bran Black, directorul Consiliului Oamenilor de Afaceri din Australia, a declarat în fața reporterilor de la Canberra că prevederile din proiectul de lege sunt împotriva mediului de afaceri și ele vin într-o perioadă în care țara are cel mai puțin nevoie de așa ceva.

„Afacerile nu se opun ideii ca oamenii să poată să se deconecteze, știu că și mie îmi place să mă deconectez (...) dar trebuie să te asiguri că aceste politici sunt corecte în privința modului în care sunt implementate și tipul de consultări care sunt necesare pentru a face asta”, a adăugat el.