Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) ar putea trece din subordinea Ministerului Justitiei (MJ) in cea a Camerei de Comert si Industrie (CCIR), varianta in care a functionat pana in 2002, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta initiat de Ministerul pentru IMM-uri, transmite Mediafax.

Trecerea ONRC din subordinea MJ in cea a CCIR a fost prevazuta intr-o lege adoptata de Parlament in primavara anului 2006 si declarata neconstitutionala, ulterior, de Curtea Constitutionala din cauza modului in care a fost adoptata.

Potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta, publicat pe site-ul Ministerului pentru IMM-uri, registrul central al comertului se tine de catre ONRC, "entitate fara personalitate juridica", organizata si functionand pe langa CCIR, iar Oficiile registrului comertului se organizeaza in subordinea ONRC, functionand pe langa fiecare Camera de Comert si Industrie judeteana.

"Este normal ca Registrul Comertului sa se intoarca la Camerele de Comert, pentru ca a fost creat de ele. Cat a functionat in subordinea Ministerului Justitiei, s-a indepartat de comerciant si de sensul pentru care a fost creat", a declarat agentiei MEDIAFAX Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM, Comert, Turism si Profesiuni Liberale.

El a adaugat ca proiectul, aflat in prezent in dezbatere publica, va ajunge pe masa Guvernului in maxim o luna.