Bruxellesul a lansat luni o anchetă privind noua aplicație TikTok Lite și a amenințat că va suspenda începând de joi funcția rețelei sociale chinezești, care recompensează timpul petrecut în fața ecranelor și riscă să crească dependența, potrivit AFP.

Aplicația TikTok pe telefonFoto: © Nikkimeel | Dreamstime.com

Monede virtuale, convertibile în carduri cadou, în schimbul vizionării de videoclipuri... TikTok, deținută de grupul chinez ByteDance, și-a lansat noul serviciu controversat în Franța și Spania la sfârșitul lunii martie. Încurajându-i pe oameni să rămână conectați, acesta ar putea să le întărească în mod periculos dependența față de rețeaua socială.

Comisia Europeană, care acționează în prezent în calitate de câine de pază al UE în domeniul digital, consideră că mecanismul prezintă „riscuri grave pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”. Cu toate acestea, platforma nu a furnizat Bruxelles-ului o evaluare a riscurilor înainte de lansare, în conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul noii legislații privind serviciile digitale (DSA).

Acesta este motivul pentru care executivul european se pregătește să impună o suspendare a programului de recompense. „Înainte de a o adopta în mod oficial, TikTok a primit termen până (miercuri) 24 aprilie pentru a furniza argumente în apărarea sa”.

„Suntem dezamăgiți” de deschiderea acestei proceduri: programul de recompense TikTok Lite nu este accesibil minorilor sub 18 ani și include o limită zilnică de vizionare a videoclipurilor”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok contactat de AFP. Cu toate acestea, grupul intenționează să „continue discuțiile” cu Bruxelles.

Comisia Europeană a emis un prim avertisment la 17 aprilie, cerând platformei să furnizeze în termen de 24 de ore o evaluare a riscurilor asociate acestei implementări și să detalieze măsurile luate pentru a le reduce. Dar „TikTok nu a furnizat documentul în termenul stabilit”, a explicat Comisia.

„Fluxurile neîncetate de videoclipuri scurte și rapide pot părea amuzante, dar ele îi expun pe copiii noștri la riscuri de dependență, anxietate, depresie, tulburări alimentare și reducerea capacității de atenție”, a declarat comisarul european pentru afaceri digitale, Thierry Breton.

„Bănuim că TikTok +Lite+ este la fel de toxic și creează dependență ca și țigările +light+”, a mai spus acesta, citat în comunicat. „Nu vom precupeți niciun efort pentru a ne proteja copiii”, a avertizat el.

TikTok va trebui să prezinte raportul său de evaluare a riscurilor până cel târziu marți și să răspundă la alte întrebări până la 3 mai. (Foto: Nikkimeel | Dreamstime.com)