Pfizer și partenerul său german BioNTech au cerut unei instanțe de la Londra să revoce brevetele pe care rivalii de la Moderna l-au obținut pentru tehnologia cheie în dezvoltarea vaccinurilor anti-Covid, bătălia juridică începând marți în capitala britanică, relatează Reuters.

Sediul Pfizer din ManhattanFoto: Erik McGregor / ddp USA / Profimedia Images

Pfizer și BioNTech au dat în judecată Moderna în septembrie 2022, cerând Înaltei Instanțe de la Londra să anuleze brevetele deținute de Moderna privind tehnologia ARN mesager. Moderna a ripostat câteva zile mai târziu, intentând propriul proces în care acuză Pfizer că a copiat tehnologia ARN mesager de la ea.

Procesele concurente sunt doar o parte a acțiunilor care au ajuns în instanță în ultima perioadă în legătură cu drepturile asupra tehnologiei ARN mesager, care a ajutat la salvarea a milioane de vieți în timpul pandemiei de COVID-19.

Moderna susține că a brevetat tehnologia ARN mesager între 2010 și 2016, cu mult înaintea pandemiei de COVID-19 și cere despăgubiri raportate la numărul de vaccinuri anti-Covid vândute de Pfizer/BioNTech.

Anul trecut Pfizer a obținut venituri de 11,2 miliarde de dolari din vânzarea dozelor ale vaccinului său anti-Covid numit Comirnaty, în timp ce vaccinul Spikevax a adus Moderna 6,7 miliarde de dolari. Cifrele sunt edificatoare pentru miza procesului de la Londra.

Pfizer și BioNTech, în schimb, cer instanței londoneze să revoce brevetele obținute de Moderna, afirmând că acestea au fost obținute în mod clar pe baza unor cercetări anterioare efectuate de alții.

La Londra va avea loc și un al treilea proces între cele două părți, unul privind angajamentul luat de Moderna în 2020, când a declarat că nu va impune respectarea brevetelor sale în timpul unei pandemii.

Pfizer, BioNTech și Moderna sunt implicate toate în acțiuni juridice paralele din Germania, Olanda, Belgia și Statele Unite, precum și la Oficiul European pentru Brevete, însă majoritatea acestora au fost suspendate.