Comisia Europeana a decis, joi, ca vanzarea societatii Tractorul Brasov catre Flavus Investments SRL nu a implicat elemente de ajutor de stat, a declarat seful Departamentului de Afaceri Europene, Adrian Ciocanea. Decizia inchide, astfel, investigatia declansata de Comisia Europeana in septembrie 2007.

"Rezultatul investigatiei deschise in septembrie a fost ca privatizarea Tractorul nu implica elemente de ajutor de stat. Decizia Comisiei a fost luata pe baza propunerii facute de DG Competition", a declarat pentru Hotnews Adrian Ciocanea.

"Concluziile se situeaza pe trei niveluri: activele Tractorul au fost vandute la cel mai bun pret de pe piata, nu au existat elemente care sa puna sub semnul intrebarii concurenta - in sensul de inhibare a unor investitori - si AVAS s-a comportat ca un agent economic intr-o economie de piata - in sensul ca orice alt agent economic privat ar fi obtinut aceeasi suma din vanzarea Tractorul", a explicat seful DAE.

Comisia Europeana a deschis investigatia in cazul privatizarii Tractorul pornind de la premisa ca autoritatile romane au conditionat procesul de indeplinirea anumitor cerinte, in special mentinerea obiectului de activitate timp de zece ani si reincadrarea in munca a fostilor angajati ai societatii.

Investigatia a fost menita sa constate daca aceste conditii au condus la un pret de vanzare mai mic decat cel care ar fi fost obtinut daca licitatia ar fi fost neconditionata si au implicat, prin urmare, elemente de ajutor de stat. Potentialul ajutor ar fi vizat sprijinirea unei anumite activitati economice. Totodata, Comisia a considerat ca un pret sub valoarea de piata ar fi limitat numarul potentialilor investitori si ar fi creat un avantaj cumparatorului.

Tractorul Brasov, fost producator de tractoare si alte echipamente agricole, a intrat in lichidare voluntara la inceputul anului 2007. In iulie 2007, Casa de Insolventa Transilvania SPRL Cluj-Napoca, lichidatorul selectat de AVAS, a scos la licitatie platforma Tractorul la pretul de pornire de 77 milioane euro, fara TVA. Licitatia a fost adjudecata la acest pret de Flavus Investment SRL.