Topul Forbes al celor mai mari 2000 de companii la nivel international este dominat de banci si de grupurile petroliere. Pe primul loc in acest clasament se afla banca britanica HSBC, in timp ce companiile americane domina topul. Pe de alta parte, este in continua crestere numarul companiilor din China, India si Brazilia care au intrat pe lista.

La realizarea clasamentului, in care au fost incluse companii listate la bursa din 60 de state, Forbes a calculat un indice compozit care a cuprins vinzarile, profiturile, activele si valoarea de piata a acestora, pe o perioada de cinci ani.

Astfel, grupul financiar HSBC a obtinut, in ultimii cinci ani, o crestere medie anuala a veniturilor de 26% si un avans de 31% al profitului net, avind totodata operatiuni in 83 de tari, cu 10.000 de sucursale si active de peste 2.300 de miliarde de dolari. Valoarea de piata a HSBC este de 180,8 miliarde de dolari, banca are vinzari anuale de 146,5 miliarde dolari si un profit net de 19,13 miliarde de dolari.

Pe pozitia a doua in clasament se afla grupul american General Electric, cu active de 795,3 miliarde de dolari si o valoare de piata de 331 miliarde dolari. Urmeaza doua banci din Statele Unite, Bank of America si JP Morgan, cu active de peste 1.600de miliarde dolari fiecare. Pozitiile urmatoare sunt ocupate, in ordine, de trei companii din sectorul petrolier, mai exact ExxonMobil, Royal Dutch Shell si BP.

In topul primelor zece mai companii la nivel mondial se mai afla producatorul auto japonez Toyota Motor, urmat de grupul financiar ING si compania de investitii Berkshire Hathaway.

In ce priveste tara de origine, topul este dominat de Statele Unite, dar numarul companiilor americane incluse in clasament a scazut cu 61 comparativ cu anul trecut si cu 153 fata de anul 2004, cind a inceput proiectul Top 2000. In schimb, numarul companiilor din China, India si Brazilia care au intrat pe lista creste rapid. India, spre exemplu, are 48 de reprezentante in top, comparativ cu 27 in 2007.

In functie de numarul de companii, sectorul bancar este cel mai bine reprezentat, cu 315 institutii de credit, urmat de 123 de companii din sectorul petrolului si al gazelor. Cele 2000 de companii incluse in clasament au venituri cumulate de 30.000 de miliarde de dolari, profituri de 2.400 de miliarde de dolari, active de 119.000 de miliarde de dolari si o valoare de piata de 39.000 de miliarde de dolari. Numarul de angajati ai acestor companii, la nivel mondial, este de 72 de milioane de persoane.

Sa mai spunem ca nicio companie romaneasca nu se regaseste in acest clasament?