Inca o afacere de tip "Nokia" revolta Germania
O alta investitie germana orientata spre Romania este cea a celei mai importante firme producatoare de trenulete si modelism feroviar din Germania, Fleischmann, care, dupa modelul Nokia, vrea sa se „relocalizeze in Balcani“. Presa germana striga iar, fluturand steagul „somaj“.
Ceva frictiuni
„Productia in Romania de placute de frana e planificata a incepe in primul trimestru al anului viitor“ se spune in comunicatul de presa de saptamana trecuta, al TMD Friction. „ Cu infiintarea firmei din Romania, am facut un pas important in extinderea productiei noastre in Europa de Est si consolidarea pozitiei noastre pe piata est-europeana“ a declarat Derek Whithworth, CEO al TMD Friction.
Dupa cum relata in 26 februarie 2007 Romania Libera editia Transilvania-Banat, atentia initiala a TMD Friction se indreptase spre achizitia de teren la Resita. Birocratia locala se pare insa ca a facut investitorul german sa se reorienteze in spatiu, lipsind Resita de „o noua oportunitate pentru crearea a cel putin 1.000 de locuri de munca, un numar foarte important pentru o localitate cu multi someri” (RL).
Grupa TMD Friction se numara printre cei mai importanti producatori mondiali de sisteme de franare, folosite pentru dotarea de baza in industria automobilelor. In portofoliul pietei de desfacere a firmei se numara automobilele de uz personal, pentru transport de marfa si masinile de curse. Cu materialele de franare sub marca Textar, Pagid, Mintex, Don, Cobreq si Cosid livrate industriei, TMD Friction acopera un important segment al pietei mondiale de accesorii.
In anul 2006, firma cu sediul la Leverkusen in Germania si filiale in SUA, Brazilia, Mexic, China si Japonia a avut 4.500 de angajati si o cifra de afaceri de 662 milioane de Euro. Pentru fabrica din Romania, in anul 2009 se prevede producerea a ca. 19 milioane de placute de frana, care vor fi livrate „numarului din ce in ce mai mare de clienti din Europa de Est“. In comunicatul TMD Friction se mentioneaza si faptul ca aceasta productia in serie, din Romania, va fi demarata dupa obtinerea certificatului de calitate normat ISO/TS 16949:2002.
Nurnberg fara trenulete
Daca in extinderea TMD Friction nu exista momentan asperitati, capacitatile de productie din Germania nefiind afectate, nu tot asa stau lucrurile cu Fleischmann, din Nurnberg. Franz-Josef Halsberger, noul patron al firmei germane de modelism feroviar, cu veche traditie in Franconia bavareza, a anuntat saptamana trecuta concedieri si faptul ca „o parte a productiei va fi mutata in Romania“, dupa cum relateaza saptamanalul Focus, citand ziarul local, Nurnberger Nachrichten.
Intreprinderea Fleischmann a fost recent integrata in Modelleisenbahn Holding GmbH si, in cadrul noului antreprenoriat, ea urmeaza sa fie puternic restructurata. Dupa declaratiile consiliului de administratie, firma intentioneaza sa se concentreze in continuare doar asupra productiei din Heilsbronn, unde sunt prevazuti 225 de angajati. Capacitatile de productie din Nurnberg si Dinkelsbuhl sunt considerate ca lipsite de viitor.
„Momentan, Fleischmann are in aceste centre 340 de angajati, inseamna ca 115 dintre ei vor trebui sa plece“ concluzioneaza cotidianul nurnberghez.

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Cine este Ioana Mihăilă, propunerea USR-PLUS pentru funcția de ministru al Sănătății. A intrat în politică în 2018
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
sa speram ca economistii cei isteti o sa reuseasca sa convinga actionarii sa-si cumpere produsele intre ei. si nu in unicat. de exemplu, daca au nevoie de un tel mobil, sa cumpere un camion intreg (cu discount, desigur). altfel nush, o sa trebuiasca sa vanda la martieni. .
Fabricile din tarile bengoase se muta in tarile sarace dar, de fapt, clientela e tot in tarile bengoase.
Cand ai mutat fabricile, clientul din tara bengoasa nu prea mai are de lucru si e o problema de timp pana nu mai are bani pentru produsul ala fabricat in tarile sarace.
Acum, ca vine dintr-o tara saraca, produsul nu e mult mai ieftin (sau nu se vinde mai ieftin) ci tot pe-acolo. In plus, chiar daca e facut intr-o tara ieftina, nu se vinde ieftin nici macar in tara respectiva, moment in care tara saraca nu devine client.
Per total, la modul abstract, piata de desfacere se micsoreaza la ceva timp dupa relocarea fabricilor dar, peste ani, isi revine pentru ca oamenii din tarile bengoase gasesc resurse sa se reprofileze pe ceva ce tarile sarace nu pot face (dar au nevoie). Ca deh, de-aia alea sunt tari bengoase.
In alta ordine de idei, schimbarea nu este intotdeauna benefica, cateva lucruri trebuie sa ramana neschimbate, si unul dintre ele e modul lor de lucru.
Va salut din Germania!!!!!
firme ca ubisoft si gamelloft de exemplu deja pleaca din romania in china ca-i mai ieftin (si mai prost da ce conteaza)
Sper sa prind vremurile cand or sa iasa si romanii in strada ca relocalizeaza firma unde lucreaza. (atunci o sa fim civilizati)
Tarile arabe si africane vor continua sa fie masiv evitate in deceniile viitoare, din 2 motive principale:
-nivelul pregatirii personalului tehnic, comercial, managerial, e dezastruos, arabii si africanii pleaca in alte tari daca vor o diploma si studii cat de cat serioase (vin cu miile si in Romania).
-haosul politic si securitar, nu exista stabilitate si mediu propice legislativ, tarile astea sunt artificiale, create dupa decolonizare, sunt macinate de razboaie civile si tribale.
Eu mi-am deschis o firma azi cu o idee buna ceva nou..incep productia iau un imprumut angajez oameni..dak nu-mi convine locatia ma mut sa maximizez profitul..ce va freaca pe voi ce fac eu cu ideea si banii mei..dak esti destept uitat-te la elvetzieni ei n-au astfel de probleme
Vreau produse care sa nu fie facute pentru a se strica in 2 ani si 1 zi pentru ca au garantie 2 ani si firma care le produce trebuie sa produca mai multe.
Mi se pare normal ca nemtii sa fie platiti mai bine decat romanii pentru ca sunt in medie mai constiinciosi si produsele lor vor iesi mai bune.
Nemtii au dreptate sa se supere dar daca lasam consumismul sa se sedimenteze si sa nu ne mai obtureze viziune lucida vom observa ca sub influenta limitarii resurselor ei vor ajunge sa fie apreciati iarasi.
Ii salut pe iubitii mei concetateni care vazand ca acum nemtii au o problema (dupa ce ani de zile s-a stiut ca in Germania se traieste mult mai bine decat la noi- deci capra vecinului nu numai ca traia dar era si rumena-n obraji), trateaza problema cu comentarii gen "asta e", "io mi-s bucuros", "problema lor".
Personal cred ca aceste solutii sunt si in beneficiul
germanilor, francezilor samd. In felul acesta pun bariera cererilor sociale exagerate care pot sufoca si cea mai competitiva economie, si isi obliga companiile sa se reinventeze, sa devina mai eficiente, iar populatia sa se reorienteze. De fapt ei fac acum un efort de adaptare care ii poate duce catre o treapta superioara de dezvoltare.
Pe de alta parte, desigur ca tot acest efort de adaptare e dureros (ca orice adaptare) si ca cei atinsi direct il percep acut. Tot atat de sigur e ca nu toti vor trece cu bine peste aceasta incercare. Un exemplu in acest sens il constituie industria auto americana. Dar cei care vor supravietui incercarii vor fi mai pregatiti pentru urmatorul val. Ei vor fi noua specie, care va lua locul dinozurilor.
M-as opri mai degraba asupra a doua aspecte pe care le-am vazut examinate foarte rar:
1. Acest fenomen e determinat, in parte, si de salariati, care atunci cand merg la cumparaturi cauta cele mai mici preturi. Interesant cum interesul personal se intoarce, in noul cadru economic global, impotriva initiatorului.
2. In vreme ce economiile dezvoltate trec granita catre urmatorul nivel, noi preluam adesea job-uri si tehnologii perimate, consumatoare de timp sau energie, poluante sau riscante.
2. pretentiile sociale ale vesticilor nu-s de loc exagerate. pur si simplu, asa e normal sa traiesti: cu casa, cu masina, cu vacante, etc.
3. nu vad ce granita si spre ce nivel trec economiile vestice. tot ce vad e ca se produce din ce in ce mai putin si se importa din ce in ce mai mult crap din china.
4. tehnologiile alea nu-s de loc perimate. is doar desenate sa scada pretu'. daca actionarii il freaca la cap pe manager, manageru' vine la mine ca inginer, urland "redu costurile" io ce vrei sa fac? reduc costurile ... da' orice optimizare functioneaza pana la o aumita limita. p-orma incepe scaderea calitatii.