HotNews.ro va invita la dezbatere: Este bine sau nu este bine ca Registrul Comertului sa intre sub "controlul" Camerei de comert?
Citeste si:
● Avocatul Laura Roca: “ modul de fundamentare a necesitatii adoptarii acestor modificari, superfluu si lipsit de logica”
Informatia pe scurt:
- Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL) a intocmit un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) este transferat de sub "aripa" Ministerului Justitiei sub cea a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).
- Doua propuneri legislative similare, avandu-l ca initiator pe Ovidiu Silaghi ((la acea data, simplu deputat), au fost respinse definitiv de Parlament.
- Catalin Predoiu, Ministrul Justitiei, a prezentat un punct de vedere oficial si a enumerat 15 argumente de ordin legal si administrativ impotriva acestei propuneri.
- Avocatul Laura Roca prezinta o sinteza a modificarilor in activitatea actuala a ONRC, propuse prin proiectul de Ordonanta. Avocatul arata ca, legal, propunerea nu se sustine iar expunerea de motive nu este bine argumentata.
- Sapte confederatii patronale reprezentative la nivel national, reunite in Alianta Confederatiilor Patronale din Romania, sustin punctul de vedere al Ministerului Justitiei
- Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti sustine ca “locul unei institutii care serveste mediul de afaceri este in mediul de afaceri”.
Propunerea Ministrului Ovidiu Silaghi: “incetarea personalitatii juridice a ONRC si drept de folosinta gratuita, pentru Camera de Comert, a patrimoniului ONRC”
Avocatul Laura Roca a realizat o sinteza a proiectului de Ordonanta de Urgenta publicata pe site-ul MIMMCPTL (document atasat). Pentru mai multe detalii, click aici (O.U.G. pentru modificarea si completarea Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului si a Legii camerelor de comert din Romania nr. 335/2007)
Principalele modificari se refera la incetarea personalitatii juridice a institutiei, includerea taxellor ONRC in bugetul Camerei nationale si a celor teritoriale, inlaturarea dispozitiilor privind procedura efectuarii inregistrarilor in format electronic si respectiv a celor privind procedura arhivarii electronice a documentelor (pentru lista completa a modificarilor si analiza integrala a avocatului, click aici).
Laura Roca a analizat propunerile Ministerului pentru IMM si a concluzionat ca sunt multe nereguli de ordin legislativ si ca justificarea initierii acestora nu se sustine. “n primul rand, se stabileste o ierarhie nefireasca intre interesele private si interesele publice. Astfel, pe motiv ca nu pot fi indeplinite corespunzator atributiile Camerei Nationale, respectiv ale camerelor judetene (organisme care, potrivit legii nr 335/2007 sunt persoane juridice de ordin privat!) se solicita modificarea legii privind activitatea unei institutii publice, care desfasoara activitati de interes public”, spune Laura Roca.
Concluzia analizei este: “apreciem, asadar, inutile eforturile financiare si logistice deosebite, precum si perturbarea, inerenta, a activitatii registrului comertului, pe care le-ar presupune adoptarea si aplicarea modificarilor propuse”.
Tentativele anterioare, esuate
Propunerile cu aceeasi tema ale deputatului Ovidiu Ioan Silaghi si ale senatorului Viorel Arion au fost respinse definitiv de Parlament.
Prima dintre acestea, aprobata initial in 2005, a fost returnata Parlamentului in 2006 dupa ce, Curtea Constitutionala a decis ca “legea in ansamblul este neconstitutionala”. In fine, in 2007, proiectul a fost respins definitiv. Istoricul proiectului de lege poate fi consultat aici.
O analiza realizata chiar in plin scandal, de catre revista Capital, poate fi consultata aici.
O a doua propunere legislativa care tintea Registrul Comertului, de data aceasta intr-un mod indirect, a fost initiata in 2007 de aceiasi Ovidiu Ioan Silaghi si Viorel Arion. Potrivit acestui proiect, camerele de comert “tin evidenta situatiei firmelor comerciale si a emblemelor comerciale, ....asigura organizarea si functionarea birourilor unice”. Si acest proiect a fost respins definitiv. Istoricul proiectului de lege poate fi consultat aici.
In ambele cazuri, Guvernul a recomandat ca ONRC sa ramana sub coordonarea Ministerului Justitiei.
15 argumente ale Ministerului Justitiei
O lista de argumente care sustin pastrarea ONRC in forma sa actuala a fost publicata pe site-ul Ministerului Justitiei (lista poate fi consultata aici)
Unul din argumentele cu cea mai mare “greutate” se refera la observatiile Comisiei Europene: “In Raportul Comisiei Europene de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in procesul de aderare - 2005, se apreciaza ca „structurile de implementare (a directivelor comunitare in materie) au fost create si functioneaza adecvat”. Se subliniaza insa ca „Registrul Comertului trebuie sa isi asigure continuitatea personalului si sa se pregateasca pentru inregistrarea entitatilor legale europene” etc.
La solicitarea HotNews.ro, Registrul Comertului a transmis o scurta declaratie care spune ca punctul de vedere oficial al institutiei este acelasi cu cel al Ministerului Justitiei (raspunsul ONRC - intr-un document atasat).
Conferedatiile patronale sustin organizarea actuala
Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), compusa din sapte organizatii patronale reprezentative la nivel national, a transmis un punct de vedere oficial referitor la problema transferului ONRC. Argumentele aduse de ACPR coincid, in cea mai mare parte, cu cele ale Ministerului Justitiei si ale avocatului in drept comercial care a efectuat analiza mentionata, pentru HotNews.ro.
In plus, ACPR aminteste faptul ca "intr-un numar de 36 tari este mentinut control public asupra Registrului Comertului, cu intensitati diferite, dominanta fiind optiunea acordarii statutului de institutie publica acestei entitati, in cele mai multe cazuri avand forma unei institutii autofinantate aflate in subordinea unui minister" (punctul de vedere al patronatelor, intr-un document atasat).
In cadrul disputei similare din anul 2005, Adrian Izvoranu, presedintele uneia din confederatiile semnatare a adoptat o pozitie opusa. Acesta declara pentru Curierul National ca sustine revenirea ONRC la Camera de Comert. "Punctul de vedere exprimat de mine in 2005 avea la baza un alt context, in care esentiala era pozitia conducerii de atunci a Camerei de Comert pentru realizarea unui sistem de reprezentare general si legitim al mediului de afaceri romanesc", a explicat Izvoranu pentru HotNews.ro.
Potrivit acestuia, atunci era in discutie o cu totul alta formula de modificare a Legii Camerelor de Comert "in care era recunoscuta competenta acestora in ce priveste sfera relatiilor comerciale, in timp ce, prin legislatia specifica, era recunoscuta cea a Patronatelor in sfera relatiilor industriale. Cele doua entitati, putand reprezenta si sustine legitim interesele mediului de afaceri, in integralitatea sa, ar fi putut prelua IMPREUNA, responsabilitatea administrarii ONRC, caruia i-ar fi putut asigura autonomia dar si echidistanta fata de toate companiile, autoritati si public", a mai adaugat acesta.
Camera de Comert si Industrie Bucuresti: "Registrul Comertului este copilul sistemului cameral"
"Nu este initiativa ministrului Silaghi, este o initiativa mai veche, dansul este continuatorul dorintelor Camerelor de Comert. Registrul Comertului este un <<copil>> al sistemului cameral. Din pacate, mi-a teama ca proiectul actual este elaborat intr-un context electoral. Nici Guvernantii nu se inteleg intre ei in aceasta privinta", a spus Stefan Popa, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bucuresti.
"Toate Camerele au ca principal obiectiv sprijinirea mediului de afaceri. Daca oficiul Registrului din Bucuresti ne va reveni noua, o parte din fondurile obtinute le vom dedica sprijinirii membrilor nostri, inclusiv accesul la fondurile europene", a mai spus Popa.
Vlasov trebuie sa plateasca pentru sprijinul de care a beneficiat pentru a ajunge presedinte si incearca aceasta schema!
Nu comunica 2 institutii ale statului intre ele, de te obliga pe tine sa-l depui?
Nu cumva e un prilej bun de a mai taxa aiurea ceva?
Pai daca tot nu comunica cu celelalte institutii ale statului, ce rost are sa ramana la stat?
b) Argumentul ca "UE zice" demonstreaza sufletul nostru de slugi si de argatzi -daca stapanul zice ca-i cireasa neagra- neagra e.... Chiar nu suntem in stare sa judecam cu mintea noastra???!!!
Propun sa mutam Registrul la Bruxelles, si gata...
c) Imi inchipui ca dupa mutare, toate firmele vor depune Declaratia 4675839120, partea b0 cu timbru fiscal de 1,985 bani lipit si cu o chitanta de plata a taxei de 100 RON pentru "reinscriere" - Bun venit in Zimbawe!!!!
1. Taxele si tarifele onrc sunt nemodificate de multi ani.
2. Taxele si tarifele onrc sunt mult mai mici decat erau la Camera
3. controlul statului este foarte usor din moment ce toti au protocoale gratuite
4. Bilantul se depune doar la registru incepand cu anul viitor
5. birocratia a fost eliminata b unic, cazierele la reg com samd.
6. ramane sigur la stat adica Mj.PENTRU CA UN PATRIMONIU DE STAT NU POATE TRECE IN PRIVAT CU OUG fara LEGE in spate :)..deci,,
Insa, stiu sa faca scandal! Sa tipe ca nu au baze de date si ca nu pot lucra pentru mediul de afaceri! Vlasov s/a urcat de 4 luni pe scaunul de presedinte al Camerei Romaniei. Ce realizari a avut in aceste 4 luni? Nici una! In afara ca a dispobilizat niste angajati (dreptul lui legal de angajator) nu a facut nimic. A fost invitat in Turcia la un forum al camerelor de comert si nu numai ca nu a emis nici un punct de vedere pertinent, dar a participat doar la cocktail!!!!!
Asta este camera de comert! Deci, merita ca Registrul sa treca la ei? Nu cred! Sau, daca se doreste desfiintarea Registrului sa treaca!
Atacul este mai vechi dl Vlasov se judeca de mai multi ani sa puna mana pe patrimoniul Camerei, va rog sa fotografiati doar cladirile acesteia ptr, a intui avutia vizata.
Mai sunt si taxele celor 1,5 milioane de comercianti ...iar dupa ce investitiile au fost finalizate in sistemul comp. acum putem sa-l rugam pe dl patron de camera daca ne poate da un Certificat .... si daca nu vrea .. si daca va avea taxe prea mari asta e,
treba ta
vei fi privat dar cu voie de la alt privat.
SA RAMANA LA JUSTITIE
JOS LABELE BALOASE DE PE CAMERA
este exact la fel! Chiar zilele astea bat drumurile Reg. Comertului din Tulcea ,si chiar daca sunt purtat pe drumur pentru te miri ci tot aceasta organizare si subordonare mi se pare cea mai potrivita! De ce ? In primul rand ,atat partea de executie cat si cea de aprobare,certificare este in aceeasi curte,lucru mare nu credeti? Ciolanul este carnos dar sa speram ca ratiunea va invinge de data asta!
As dori sa reamintesc ca in perioada de domnie a Camerelor de Comert taxele erau diferite de la un judet la altul. Se ajunsese la situatia incredibila in care eliberarea unui document costa la Bucuresti 150.000 lei vechi, pe cand acelasi document costa la Registrul Comertului Iasi 3.000.000 lei. Este o realitate care poate fi verificata. Sa mai pomenesc si de misiunile economice din... Cancun si Insulele Mauritius!!! Nu e gluma, si aceasta informatie se poate verifica.
Comerciantii si avocatii ar trebui sa faca mitinguri pentru a stopa aceasta inflatie legislativa !
Acum nu demult s-au modificat codurile CAEN. Modificarile in cazul societatilor trebuie efectuate de catre si pe cheltuiala comerciantilor. La Cluj o cerere se rezolva in 20 zile ! Asa nu se mai poate !
Registrul va ramane la MJ, iar Camera se va desfiinta din lipsa de fonduri de intretinere. Bye bye old bastards !
Vor zestrea ONRC? Sa spuna stimabilul domn Valsov cum au plecat cei de la Iasi din cadrul camerei Iasi in 2002? Cu scandal si suturi in fund, iar acum ONRC este Copilul sistemul cameral. Sa ne lase cu asemenea utopii. Registrul Comertului a fost sub tutela Camerelor tot datorita Statului intr-un anume context, iar acum trebuie sa ramana la stat pt ca controlul fondurilor este mult mai riguros. daca intereseaza pe cineva Intrebati-i cum erau gestionati banii inainte de 2002. In 2002 registrul era considerat un fel de oaia neagra a sistemului cameral iar acum iar doar un copil. Ce salarii au presedinte de camere si ce salarii au angajatii lor? a vazut cineva cum se deconteaza toate nicmicurile personale ale unui presedinte de camera ca doar el este un boier din evul mediu si are nevoie de mult prea mult confort si lux ca doar "el vegheaza la evolutia mediului de afaceri". daca acesti guvernanti sunt interesati de mediul de afaceri sa lase ONRC acolo unde este caci este bine. de nu va fi iar un haos si " mediul de afaceri" mult invocat de acesti oameni de la camere va avea mult , mult de suferit.
caci la camere foamea de bai este uriasa. E foame de bani baieti!!!!!!!!!!!
Vom fi de rasul cursilor daca Guvernantii intra in jocul asta de ping pong cu o institutie care in tarile din UE este direct subordonata statului, iar la noi totul se face doar pentru anumite cercuri de interese.
ba chiar mai mult ar trebui desfiintate.
Cred ca va aduceti aminte de cele 5 proiecte de lege a camerelor de comert care ne-au franat extraordinar timp de 3 ani. Batalia s-a dat pentru camera romaniei si pentru registrul comertului, in spatele ei fiind Mihail Vlasov, presedintele camerei Iasi.
Totul a inceput in martie 2005 cand Ovidiu Silaghi - presedinte onorific al Camerei Satu Mare, a depus la Parlament primul proiect de lege, care trecea registrul la camera. Cu toate ca au primit avize negative si de la guvern si de la comisiile Parlamentului, legea s-a aprobat si a trecut in prima faza de Parlament. Ca urmare a unei sesizari, legea a mers la curtea constitutionala, unde a primit verdictul de "neconstitutionala" prin trecerea registrului la camere. Legea s-a intors la Parlament unde a primit rapoarte de respingere de la comisii si a fost respinsa la vot in ambele camere, in martie 2007.
Al treilea proiect de lege a fost introdus tot de Silaghi si Arion, in noiembrie 2006, dupa ce si-au dat seama ca primul va pica. De data aceasta luau numai biroul unic si informatiile, gratuit. Nu se mai pronunta "registrul comertului" ca sa nu devina neconstitutional. Adica dupa ce fraierii munceau de picau, veneau baietii destepti si luau mierea. Mai interziceau si asistenta la registru, asta ca sa moara registrul de tot si repede si sa-l poate lua cu totul cateva luni mai tarziu pe motiv de "grave disfunctionalitati". Deci oricum il luau cu totul, dar pe felii. A fost respins si acesta definitiv in aprilie 2007.
Al cincilea proiect propunea, in februarie 2007, infiintarea la camerele de comert a birourilor unice de asistenta si tinerea evidentei comerciantilor de catre camere, motiv pentru care registrul trebuia sa le dea datele gratuit. A fost respins in februarie 2008.
Al doilea proiect a fost initiat de Victor Ponta in aprilie 2005, a fost lasat sa astepte un an ca sa intre in proces legislativ, si prevedea tinerea registrului de catre camerele de comert. Forma finala difera total de forma initiala, dar, dupa ce este intors de Presedinte si trece si pe la Curtea Constitutionala este adoptat si promulgat. Apare astfel Legea 335/2007 (decembrie).
Rezultatul final: registrul este lasat in pace, iar camera romaniei este desfiintata si reinfiintata desfigurata, devenind proprietatea celui care a stat in spatele tuturor acestor actiuni: vlasov, presedintele camerei Iasi. Cu toate acestea vlasov a castigat numai jumatate din Camera Romaniei, pentru ca cealalta jumatate s-a transferat prin infiintarea Camerei ucuresti. Insa Vlasov nu are de gand sa lase lucrurile asa.
Toate acestea au fost posibile datorita sustinerii pe care a avut-o registrul din partea ministrului justitiei, doamna Macovei. Cum a capatat registrul o asemenea sustinere din partea dansei? A trimis echipa de audit a MJ ca sa faca cunostinta cu registrul. Era primul control trimis de MJ la registrul comertului. Concluzia auditului? Tinand cont ca pornise la drum pe cont propriu de numai trei ani, fara nici o sustinere financiara nici initiala nici ulterioara, registrul s-a mobilizat, s-a descurcat foarte bine si a avansat ca mod de lucru, personal si dotari, ceea ce s-a reflectat in calitatea serviciilor. Cu siguranta ca nu a fost totul perfect, dar cu siguranta registrul era pe drumul bun.
Interesant este ca toate proiectele de lege au avut din partea guvernului avize negative la intrarea in Parlament, tocmai pentru ca prevedeau transferul unei institutii publice in administrarea unor organizatii private. Acest lucru contravine atat Constitutiei Romaniei, cat si directivelor europene. Cum traim insa in Romania, Constitutia si legile sunt pentru fraieri.
Din pacate, doamna Macovei a trebuit sa plece, iar la MJ a venit o conducere de la Iasi, cu teme precise. La IMM a venit Ovidiu Silaghi.
In primavara 2007, la audierile din comisiile Parlamentului a candidatilor pentru investirea in funcia de minstru, Ovidiu Silaghi a declarat ca platforma lui in mandatul de la IMM este trecerea registrului comertului la camera de comert (la ANIMMC si OTIMMC probabil ca nu mai era nimic de facut - imi cer scuze, nu am nimic cu ei).
Tot in acest timp, coace impreuna cu prietenul lui, Ovidiu Silaghi, o HG care anuleaza recunoasterea statutului si patrimoniului Camerei Bucuresti, pentru care se invarte la MJ sa obtina avizele. Vlasov se straduieste sa puna mana pe tot patrimoniul Camerei Romaniei, nu se multumeste cu jumatate.
In fine, lucrurile se precipitau, Chiuariu trebuia sa plece, si Gaurean nu facuse absolut nimic cu registrul, fiind foarte posibil sa nu se mai poata face nimic ulterior. Asa ca, in ultima zi de sedere a lui Chiuariu la MJ, Gaurean adopta o masura in forta si comanda revocarea conducerii ONRC dupa principiul "pot s-o fac pentru ca am puterea, iar daca am gresit, sa dovedeasca ei in instanta, dar va fi prea tarziu". Planul este trecerea rapida a registrului la camera.
Numai ca nu se poate face chiar asa simplu lucrul acesta dupa ce 5 proiecte de lege s-au spart la Parlament. Trebuia inventata o situatie noua, care sa justifice trecererea registrului la camera. Disfunctionalitatile mari reprezinta un bun motiv. Ultimul director de la ORCTB e fortat sa isi da demisia prin faptul ca nu avea cum sa faca fata singur si a intuit pericolul. De doua luni ORCTB nu are nici un post de conducere ocupat din cele trei existente si nici nu exista interesul pentru ocuparea lor. Intentia este de a lasa cel mai mare registru din tara (un sfert din totalul firmelor din Romania) sa se prabuseasca, pentru ca va crea un adevarat foc de artificii in Bucuresti. Apoi au trimis trei controale incepand din ianuarie: auditul MJ, corpul de control de la MJ si corpul de control al Primului Ministru, care inca nu a terminat. Rapoartele celor trei si disfunctionalitatile generate cu intentie de insasi conducerea institutiei ar trebui sa stea la baza unei note de fundamentare pentru un alt act normativ care sa nu mai poata fi respins.
Dar, stupoare! Cineva se grabeste si face o greseala. Controlul nu s-a terminat si din senin apare proiectul de ordonanta de urgenta care propune trecerea registrului la camere.
In proiectul de ordonanta scrie ca directorii de registru din teritoriu sunt numiti de presedintele Camerei Romaniei, nu de presedintii camerelor teritoriale. Apoi "În conditiile functionarii defectuase a oficiilor registrului comertului de pe lânga o camera de comert si industrie judeteana, gestionarea acesteia intra in obligatia Oficiului National al Registrului Comertului de pe lânga Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Masura se aplica prin dispozitia presedintelui CCIR". Adica cei care nu au votat cu cine trebuie la alegerea presedintelui CCIR vor avea mari deficiente de functionare la registrul comertului. Presedintele CCIR capata puteri discretionare. Cred ca este clar cine sta in spatele intregii ordonante si ce doreste. Scenariul este vizibil de multa vreme. Este doar o problema de timp.
In privinta registrului comertului, ar trebui pus capat acestui circ ce dureaza de prea mult timp. De prea multi ani camerele se lamenteaza ca nu pot functiona din cauza registrului si ca singura lor solutie este trecerea lui la camera ca sa-i finanteze. Este jenant. Totul este jenant. Acum au si premisele sa reuseasca. Conducerea ONRC este de fapt conducerea camerelor.
Vreti sa stiti cum va arata registrul peste putina vreme? Uitati-va la fiecare camera de comert in parte si veti vedea cat de gospodar a fost fiecare presedinte. Veti vedea cum va ajunge fiecare registru.
Am lucrat cu Registrul Comertului si cand era la Camerele de Comert si acum cand sunt la MJ. Desi nici acum lucrurile nu sunt roze (legislatia in materie este in continuare stupida, dar asta nu se va schimba prin schimbarea patronului, iar multi functionari de pe acolo au probleme de competenta profesionala, dar Camera de Comert nu ne-a explicat cum va schimba ea aceasta stare de lucruri) dar pe ansamblu lucrurile merg mai bine acum decat pe vremea cand stapan peste Registrul Comertului era Camera de Comert. Birocratia este mai mica decat atunci, lucrurile merg mult mai repede.
Taxele, sigur, au crescut (dar ce taxe nu au crescut in Romania?) si nu am citit nicaieri de vreun angajamanet al Camerei de Comert ca ea va face toate aceste lucrari cu 1 leu de fiecare inregistrare.
Registrul Comertului este un serviciu public, care merge satisfacator, se autofinanteaza, asa ca nu exista niciun argument ca sa privatizam acest serviciu public. Serviciile publice trebuie administrate de regula de stat, si numai daca ar aparea ca total ineficient, sau mult prea costisitor ca si cheltuiala bugetara se impune sa le trasnmitem in administrare privata.
In rest nu discutam decat de dorinta unora de a pune mina pe niste venituri sigure si mari, cum s-a mai intamplat si cu alte servicii publice care au fost privatizate, iar acum cetatenii plang ca nu e nici o imbunatatire, iar costurile au devnit fabuloase in profitul celor care au pus mina pe aceste surse de profit facil.
Va rog sa luati nota de solicitarea noastra in sensul schimbarii de jurisdictie pentru Registrul Comertului sub tutela Camerei de Comert.
Suntem convinsi ca trecerea Registrului la Camerele de Comert va avea rezultate pozitive, mai ales in ceea ce priveste analizele pe care le elaboreaza echipa CCI. De asemenea, baza de date a Registrului Comertului va intra in circuitul public prin rapoartele si publicatiile de sinteze si analize pe care le elaboreaza Camerele de Comert
Verificati la TMB cate procese pe nerespectarea legislatiei muncii are onorabilul domn Vlasov!!!!