Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata pe piata medicamentelor antibacteriene pentru uz sistemic, care urmareste o posibila incalcare a legii concurentei de catre compania Antibiotice Iasi si distribuitorii acesteia, se arata intr-un comunicat al autoritatii. Investigatia a fost declansata in urma unei plangeri, iar surse apropiate situatiei au declarat pentru HotNews.ro ca aceasta se refera la o posibila intelegere asupra pretului.

In comunicatul Consiliului Concurentei se mai arata ca inspectorii autoritatii au efectuat inspectii inopinate la o serie de societati active pe aceasta piata. Documentele ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza Consiliului Concurentei, in cadrul procedurii specifice de investigatie.

”Sectorul farmaceutic face parte din lista sectoarelor esentiale asupra carora se concentreaza activitatea Consiliului Concurentei. Ca urmare a investigatiilor efectuate pe piata insulinei si pe piata produselor pentru dializa, Consiliul Concurentei a sanctionat mai multe companii care activeaza in acest domeniu pentru incalcarea prevederilor Legii concurentei. Regulile de concurenta trebuie respectate de catre toti agentii economici, indiferent de domeniul in care acestia activeaza”, a declarat Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei.

La inceputul lunii martie, Consiliul Concurentei a amendat cu 22,6 milioane de euro, companiile Eli Lilly Export Elvetia, A&A Medical, Relad Pharma si Mediplus Exim pentru practici anticoncurentiale pe piata insulinei.

De asemenea, autoritatea a amendat companiile Fresenius Medical Care Romania, Alsifcom Intermed si Opremi Medfarm cu 1,5 milioane de euro, pentru incheierea unei intelegeri avand ca obiect participarea cu oferte trucate la licitatii organizate de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in cadrul subprogramului national de nefrologie – dializa.

Legea concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia.