In ultimul buletin lunar publicat de Institutul National de Statistice, cifrele vorbesc de la sine.

O sa analizez doar cateva dintre ele.

De exemplu, numarul angajatilor a crescut in ultimul an cu putin peste 100.000 de persoane, cu sectoare care au pierdut si sectoare care au castigat angajati.

Printre cele care au crescut: sanatatea (cu 15.000) si administratia publica (cu peste 13.000), ceea ce arata ca cel putin 28% dintre noile angajari s-au facut de catre stat. Daca numarul angajatilor din sanatate poate fi justificat, cresterea semnificativa din administratia publica (unde salariile sunt printre cele mai ridicate din economie) explica lipsa de reforma. Explica si cresterea deficitului bugetar si ne explica, intr-un an electoral, de ce acest deficit nu va putea fi redus, in ciuda presiunilor inflationiste extrem de mari.

Alte sectoare care au crescut sunt comertul (cu 50.000 de angajati) si constructiile (cu aproape 40.000). Nicio surpriza aici, remarc doar faptul ca este posibil ca in aceste doua sectoare sa fi avut loc si un transfer de angajati din zona gri a economiei in zona fiscalizata. In ciuda criticilor la adresa puterii supermarketurilor, pe ansamblu economia beneficiaza de pe urma lor. Chiar daca anumiti producatori simt o presiune suplimentara, totusi primesc factura pe produsele vandute, deci pot avea un acces mai usor la credite pentru dezvoltare. In acelasi timp, presiunile concurentei produselor din import nu pot fi decat benefice pe termen lung competitivitatii producatorilor locali. Imi mentin si previziunea ca cel mai mare angajator din Romania in 2015 va fi din domeniul retailului.

Sectoarele care au pierdut cei mai multi angajati sunt din domeniul confectiilor si al incaltamintei (impreuna au pierdut peste 45.000 de angajati). Asta arata o anumita restructurare a economiei romanesti care se indeparteaza de practica lohnului. Dealtfel, aceste schimbari se observa si in comertul exterior, in 2007 Germania si-a confirmat locul 1 in ceea ce priveste schimburile comerciale totale iar in 2008 se va confirma faptul ca Germania a devenit si destinatia nr. 1 de export pentru produsele romanesti, in dauna Italiei. Aceasta schimbare de pozitii vine si pe seama cresterii investitiilor din economie, investitii ce vin pe seama cresterii importurilor de utilaje din Germania. Pe termen mediu/lung, cresterile de investitii in echipamente si utilaje se vor traduce in crestere economica.

Comertul exterior a inregistrat si alte modificari, poate cele mai importante ar fi cresterea mult mai rapida a schimburilor comerciale cu vecinii, inclusiv cu tari precum R. Moldova, Ucraina sau Rusia; Romania ramane un exportator net cu tari de la sud de Dunare (Bulgaria, Turcia); iar in privinta energiei electrice Romania isi consolideaza situatia de exportator net, mai ales pe seama energiei nucleare.

Pe aceeasi tema:

Structurale sau nu?

Comenteaza pe Jeopardy.