ConocoPhillips, a treia mare companie petroliera din Statele Unite, a raportat joi o crestere cu 17% a profitului net din primul trimestru, pana la 4,14 miliarde de dolari, scumpirea petrolului si a gazelor naturale compensand profiturile slabe din productia de benzina, potrivit NewsIn. In aceeasi perioada a anului trecut, profitul net al companiei s-a ridicat la nivelul de 3,55 miliarde de dolari.

Pretul mediu al petrolului a atins un nivel record de aproape 98 dolari pe baril in timpul primului trimestru, in crestere cu circa 70% fata de primele trei luni din 2007, ca urmare a cresterii cererii de titei a economiilor emergente, a ingrijorarii legate de oferta de petrol si a deprecierii dolarului.

Marjele productiei de benzina au scazut insa, deoarece rafinariile s-au confruntat cu probleme in a transfera consumatorilor costurile mai mari cu titeiul.

Actiunile ConocoPhillips s-au ieftinit cu aproape 4,3% de la inceputul anului, indicele petrolier al bursei din Chicago apreciindu-se cu aproape 3% in decursul aceleiasi perioade.