Microsoft Corp. a decis sambata sa-si retraga oferta de 46 de miliarde de dolari pentru achizitionarea Yahoo si a anuntat ca nu va incerca o preluare ostila a companiei, transmite CNN.

Microsoft a luat aceasta decizie in ciuda faptului ca a majorat oferta la 33 de dolari pentru o actiune Yahoo, ceea ce a reprezentat cinci miliarde de dolari in plus la suma initiala (31 de dolari pe actiune oferite in Ianuarie).

"Dupa o cercetare atenta, credem ca pretentiile formulate de Yahoo nu au niciun fel de logica pentru noi", a afirmat CEO-ul Microsoft, Steve Ballmer. Acesta a precizat ca Yahoo a dorit inca 4 dolari pe actiune, ceea ce ar fi insemnat un plus de 5 miliarde de dolari, adugand ca Microsoft nu va face o oferta directa de preluare catre actionarii Yahoo.

Ballmer si-a exprimat ingrijorarea fata de o viitoare colaborare intre Yahoo si Google si a afirmat ca Microsoft va implementa o strategie publicitara cu ajutorul propriei echipe.

La randul lor, reprezentantii Yahoo si-au declarat satisfactia fata de decizia Microsoft de a renunta la preluarea compania. Acestia au declarat mereu ca oferta Microsoft "subevalueaza compania", desi valoarea firmei a crescut cu 40% de la anuntul facut de Microsoft.

Microsoft a facut o oferta publica de preluare a companiei Yahoo la 31 ianuarie, la doar doua zile dupa ce portalul de Internet anuntase rezultate slabe pentru ultimul trimestru din 2007 si prognoze nefavorabile pentru 2008. Desi nu s-a opus ofertiei de preluare de catre Microsoft, Yahoo a cautat in ultimele trei luni sa incheie colaborari cu alte companii, precum Time Warner, News Corp si Google.

In ceea ce priveste colaborarea cu Google, analistii sustin ca aceasta ar incalca legile anti-trust si ar concentra aproximativ 90% din piata publicitara online in mainile celor de la Google.