Compania ungara MOL face tot posibilul pentru a deveni participant al gazdoctului South Stream. Concernul intentioneaza sa propuna depozitul sau subteran de gaze cu un volum de un miliard de metri cubi pentru viitoarea conducta, scrie publicatia RBK Daily.

In opinia expertilor, acest demers demonstreaza dorinta companiei de a intra in consortiul care construieste magistrala de transport, iar rezervorul poate fi un fel de bilet de intrare.

In februarie, Ungaria a aderat la respectivul consortiu. A fost semnat un acord care prevederea infiintarea de catre Moscova si Budapesta, in conditii de egalitate 50 la 50, a unei intreprinderi mixte pentru realizarea segmentului ungar al gazoductului.

Initial s-a preconizat ca partener al Gazprom sa fie MOL, ulterior partea ungara preferand o companie controlata 100% de stat. Se pare totusi, ca MOL doreşte sa obţina profit.

Analistul Aleksandr Nazarov, de la firma de consultanta Metropol crede ca MOL poate oferi depozitul sau subeteran drept contributie proprie in schimbul livrarilor de gaze, a controlului asupra anumitor fluxuri de gaze, etc.

Oricum, daca va accepta oferta MOL, consortiul ar putea economisi fonduri importante. In acelasi timp, MOL ar putea propune vanzarea rezervorului, cel mai posibil cumparator fiind Gazprom, este de parere, pe de alta parte, Dmitri Deliaghin, de la Veles Kapital.

Pretul de piata al unui asemenea depoztiv poate ajunge la 190-250 milioane dolari. Daca MOL va solicita mai mult, Gazprom ar putea lua rezervorul in arenda, spune expertul. A detine un depozit de gaze in Europa este in avantajul concernului rus, precizeaza RBK Daily.