Primul ministru Calin Popescu Tariceanu l-a invitat pe presedintele grupului Fiat, Luca di Montezemolo, sa investeasca in industria auto din Romania, in cadrul unui discurs sustinut la Adunarea Generala a Uniunii Oamenilor de Afaceri Italieni din Romania (Unimpresa). Premierul a mai spus ca Romania poate reprezenta pentru oamenii de afaceri italieni un punct de expansiune pentru investitiile din zona Caucazului si a Marii Negre.

Totodata, Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat speranta ca investitorii italieni sa investeasca si in alte regiuni ale Romaniei decat cea de nord-vest, unde se concentreaza acum capitalul italian.

Premierul a amintit oamenilor de afaceri prezenti la eveniment ca situatia economica din tara noastra s-a schimbat foarte mult in ultimii ani. Astfel, Tariceanu a spus ca ritmul anual de crestere al economiei romanesti este de peste 6%, inflatia a continuat sa se reduca de la an la an, aducand cu sine stabilitate si predictibilitatea mediului de afaceri si investitiilor, iar productivitatea muncii a crescut cu peste 10%. El a mai mentionat si legislatia care ofera numeroase avantaje investitorilor, printre care un regin fiscal favorabil.

"Politicile de stimulare a mediului de afaceri au dat rezultate. In 2007, Romania a beneficiat de investitii straine in valoare de peste sapte miliarde de euro, dupa ce in 2006 s-a inregistrat un varf al acestora", a mai declarat Calin Popescu Tariceanu.

La randul sau, Daniele Mancini, ambasadorul Italiei la Bucuresti, a declarat ca schimburile comerciale dintre Romania si Italia au atins 12 miliarde de euro in 2007. Potrivit oficialului italian, schimburile dintre Italia si Romania le-au depasit pe cele dintre Italia si Japonia.

Mancini a mai aratat ca Romania este pe unul din primele locuri si in ceea ce priveste investitiile italiene in tara noastra.

Potrivit datelor Unimpresa, in Romania sunt inregistrate 25.000 de companii cu capital italian, care au o contributie de 10% la Produsul Intern Brut al tarii.