Media si societatea irlandeza au primit o veste bomba: dupa mai bine de 200 de ani de productie a celebrei beri Guinness chiar in centrul Dublinului, compania Diageo (care administreaza in prezent brandul Guinness) a anuntat in aceasta dimineata ca va inchide o parte semnificativa a operatiunilor de productie din centrul orasului, pentru a vinde o mare parte din terenul pe care se afla acum fabrica. Terenul este estimat la 3 miliarde de euro.

O noua fabrica Guinness va fi construita in sud-vestul orasului, in Clondalkin.

Deasemenea, fabricile din Kilkenny, Waterford si Dundalk vor fi inchise, acest lucru urmind a duce la concedierea a mai bine de 250 de oameni din cei 2500, cati sunt in prezent.

In istorica locatie din centru, denumita St.James Gate, vor fi mentinute doar Muzeul Guinness (care este cel mai vizitat obiectiv turistic din Irlanda, cu 900.000 de turisti/an) dar si linia tehnica de extragere a aromei particulare a berii Guinness. In rest, majoritatea productiei, ca si cea din celelalte trei orase din Irlanda, se vor muta in Clondalkin.

Mai este posibila mentinerea unei linii de productie destinata doar consumatorilor irlandezi.

Fabrica Guinness de linga riul Liffey face parte din patrimoniul spiritual al Dublinului, iar inchiderea partiala a acesteia uimeste societatea irlandeza. Compania Diageo va mai organiza astazi o conferinta de presa pentru a explica in detaliu motivele economice care au dus la aceasta masura severa.

In prezent, din fabricile Guinness iese in fiecare zi echivalentul a aproximativ 4 milioane de halbe de bere. In ultimul an vinzarile din Irlanda si Marea Britanie au scazut, insa au crescut cele de pe plan mondial, in special din Asia si Africa.