Romania va cere Comisiei Europene sa-i permita productia in lohn a preparatelor din carne de porc, destinate exportului in statele membre UE. Potrivit lui Sorin Minea, presedintele patronatului Romalimenta, acest sistem ar permite exportul de preparate din porc realizate cu materie prima din import, iar o decizie ar putea fi anuntata in a doua jumatate a anului, dupa ce o misiune europeana va evalua unitatile de procesare.

In acest moment, exportul de carne de porc si produse din porc din Romania in statele membre UE este interzis din cauza campaniei de vaccinare contra pestei porcine.

"ANSVSA va cere Comisiei Europene aplicarea sistemului lohn, adica dreptul de a exporta preparate realizate cu materie prima din import. Aceasta este singura varianta pentru reluarea exportului, deoarece Romania continua vaccinarea porcilor din gospodarii si atata timp cat se vaccineaza nu se poate exporta un produs realizat cu materie prima de pe piata interna", a declarat, vineri, pentru NewsIn, presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Acesta a precizat ca o misiune europeana va evalua, in cel mult doua luni, modul in care ANSVSA monitorizeaza unitatile de procesare care intentioneaza sa exporte sau sa realizeze schimburi intracomunitare.

"Sunt aproximativ zece unitati de procesare care si-au exprimat intentia de a realiza schimburi intracomunitare. Exista o serie de conditii care trebuie indeplinite, printre care asigurarea materiei prime din zona libera de pesta, ceea ce inseamna, practic, din import. De asemenea, unitatea respectiva trebuie sa fie din clasa A, adica sa fie autorizata pentru schimburi intracomunitare. Nu in ultimul rand, trebuie asigurata trasabilitatea produselor", a mai declarat Sorin Minea.