Ar fi corect ca profiturile companiilor petroliere si ale supermarketurilor sa nu fie rezultate din cresterile de preturi, ci din realitatile economice, a spus luni ministrul finantelor Varujan Vosganian, in cadrul unei conferinte de presa. El a anuntat ca le va face acestor companii recomandari care - "avand in vedere ca vin din partea ministrului de finante" - vor fi tratate de acestea cu toata seriozitatea.

"Am decis, la nivelul Guvernului, sa ne implicam cu toate institutiile indeosebi in privinta preturilor la energie electrica, combustibil, produse alimentare si farmaceutice", a declarat Vosganian. Totusi, ministrul a precizat ca Guvernul nu se poate implica in modul in care sunt construite preturile.

Vosganian a facut referire in special la preturile produselor petroliere si a atras atentia ca materiile prime folosite in obtinerea acestora sunt in mare parte extrase din Romania si, prin urmare, nu se justifica o crestere bazata pe pretul petrolului la nivel mondial. La bursele electronice din Asia, pretul petrolului a scazut, luni dimineata, la 125,40 dolari pe baril, mentinandu-se peste nivelul de 125 de dolari dupa atingerea unui nou nivel record vineri la New York.

Vosganian a aratat ca Romania aplica unele dintre cele mai mici taxe pe produsele petroliere - insemnand accize, redevente, etc - din UE, fiind pe locul 24 din 27 din acest punct de vedere. "Romania are printre cele mai mici redevente pentru exploatarea zacamintelor de petrol, ceea ce nu se vede in schimb in pretul carburantilor, desi ar trebui", a spus ministrul.

Pe de alta parte, ministrul de finante a anuntat ca a cerut Consiliului Concurentei un punct de vedere privind piata supermarketurilor. Consiliul s-a pronuntat insa - in mijlocul scandalului dintre producatorii din industria alimentara si retaileri - asupra acestei piete si sustine ca retailerii au o cota mica de piata, iar sectorul are un grad redus de concentrare, asa ca nu este nevoie de o investigatie privind abuzul de putere.

Retailerii in schimb sunt acuzati de producatorii si furnizorii din industria alimentara ca solucita "bonusuri, taxe si discounturi " foarte mari si intr-o continua crestere. In aceasta disputa s-au implicat atat Guvernul - care mediaza crearea unui Cod de bune practici comerciale -, dar si Parlamentul, care a audiat ambele parti si ar putea avea o initiativa legislativa in acest sens.