Compania petroliera spaniola Repsol YPF a afisat marti un profit net ajustat de 976 milioane de euro, in crestere cu 16,5%, sustinut de preturile ridicate ale petrolului si a sporirii valorii stocurilor, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Aceste valori, ajustate pentru a elimina elementele nerecurente, au depasit estimarile medii ale celor 13 analisti chestionati de Reuters, de 705 milioane euro.

Analistii considera ca profitul net a fost sustinut de un castig de 274 milioane de euro din rezerve, insa, compania nu era disponibila sa confirme imediat aceste date.

Profitul net final al companiei, fara ajustari, a crescut cu 36,5%, la 1,21 miliarde de euro.

Repsol a anuntat ca bilantul contabil include un castig de 86 milioane de euro dintr-o plata din partea grupului Petersen, care a cumparat o participatie de 14,9% la unitatea argentiniana ZPF, mai devreme in cursul acestui an.

Profitul operational ajustat al Repsol a urcat cu 16,7 procente, pana la 1,65 miliarde euro, inaintea unei estimari de 1,29 miliarde euro.

Divizia de explorare si productie a inregistrat, pe baza scumpirii petrolului, care acum planeaza in jurul valorii de circa 125 dolari pe baril, o crestere a profitului operational de 30%, in ciuda unui nou declin in productie.

Profitul operational din rafinare a urcat cu 2%, in ciuda unei reduceri de 19% a marjei de rafinare la operatiunile din Spania, sustinut de profituri mai mari in divizia petrochimica.

Repsol a prezentat rezultatele pentru prima data in noua structura divizionala reorganizata si a anuntat ca YPF a afisat un castig al profitului operational de 25%, sustinut de preturile mai mari ale gazului.