Compania energetica italiana Enel a inregistrat in primul trimestru al acestui an un profit net de 1,004 miliarde de euro, in crestere cu 6,5% fata de nivelul consemnat in perioada similara a anului anterior, se arata intr-un comunicat al companiei. Castigurile inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA) au ajuns la 3,44 miliarde de euro, in vreme ce analistii chestionati de Reuters estimau un nivel de 3,32 miliarde de euro.

Cresterea reflecta consolidarea Endesa si avansul veniturilor pe piata libera autohtona de electricitate ca urmare a volumelor mai mari vandute si cresterea pretului mediu de vanzare.

In perioada mentionata, veniturile grupului energetic au crescut in toate diviziile, ajungand la 15,08 miliarde de euro.

Cheltuielile de capital in primul trimestru din 2008 s-au ridicat la 1,17 miliarde de euro, reprezentand o crestere de 473 milioane euro comparativ cu primele trei luni ale anului anterior. Cresterea este in principal datorata majorarii investitiilor in unitatile de productie ale Dviziilor Internationale, Iberia si America Latina, Generare si Management al Energiei.

Datoriile nete ale companiei la sfarsitul lunii martie au fost de 57,07 miliarde de euro, cu 2,3% mai mult fata de sfarsitul anului 2007. Cresterea datoriilor are la baza achizitionarea de catre Enel a unei participatii de control in reactorul rus OGK-5 OAD, contra sumei de 970 milioane de euro.

"Performantele pentru primul trimestru al anului 2008 confirma consistenta fundamentelor pietei locale, cu marje in crestere in activitatile de retail, infrastructura si retele si in generarea de energie. Datoria financiara neta ramane ferm sub control si intrevedem ca la sfarsitul anului se va reduce cu mult sub 50 miliarde euro, in urma vanzarilor a caror finalizare este programata pe parcursul anului 2008", a declarat Fulvio Conti, director general executiv al Enel.

Numarul total de angajati la sfarsitul lunii martie 2008 s-a ridicat la 73.245, cu 255 mai putini fata de finele anului trecut.