Vanzarile de ciment din Romania au crescut in primul trimestru al acestui an cu 18% fata de perioada similara a anului 2007, iar productia de ciment a fost mai mare cu 5%, potrivit lui Mihai Rohan, presedintelui CIROM, citat de NewsIn. Acesta a mai spus ca, in prezent, fabricile de ciment din Romania si-au atins capacitatea maxima de productie.

"In momentul de fata fabricile de ciment din Romania au ajuns la o capacitate maxima de productie. Nimeni nu se astepta la asa ceva, cand acum 3 ani se lucra la 60% din capacitate.Nu exista solutii de moment, iar datele statistice arata ca in primele trei luni productia a fost mai mare cu 5%, in timp ce vanzarile de ciment au crescut cu 18% fata de perioada similara a anului trecut" a declarat Mihai Rohan.

Potrivit presedintelui CIROM, in urmatorii zece ani, Romania poate ajunge la un comsum de 800-1000 kg ciment pe cap de locuitor, fata de 464 kg in 2007, ceea ce ar presupune si dublarea productiei interne.

"Daca acum trei ani in Romania se consumau 280 kg ciment pe cap de locuitor, cred ca anul acesta se va ajunge la un consum de circa 500-550 kg pe cap de locuitor, aproape de media europeana. Exista insa unele tari precum Spania si Portugalia, unde se consuma deja de ceva vreme, 1000 kg ciment e cap de locuitor, cee a ce arata ca noi avem mult de recuperat" a adaugat Rohan.

Productia interna de ciment a ajuns anul trecut la zece milioane de tone, iar pentru 2008, specialistii din domeniu estimeaza o crestere de 20 de procente, pana la 12 milioane de tone.Presedintele CIROM sustine ca in continuare, cererea va fi mai mare decat oferta pe piata interna, iar importurile se vor ridica la circa 500.000 de tone.

Potrivit CIROM, in 2007 productia mondiala de ciment s-a ridicat la aproximativ 2,8 miliarde de tone, in timp ce reprezentantii Asociatiei Europene a Producatorilor de Ciment au produs 322 milioane tone ciment.

In momentul de fata piata de ciment este dominata de trei mari producatori: Holcim din Elvetia, Lafarge din Franta si HeidelbergCement din Germania.