Investitiile straine directe atrase de Romania in primele doua luni ale anului s-au ridicat la 1,2 miliarde de euro, in crestere cu 40% comparativ cu perioada similara din 2007, potrivit datelor Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), citate de NewsIn. Pentru intregul an, reprezentantii agentiei estimeaza ca investitiile straine directe vor depasi sapte miliarde de euro, nivel apropiat de cel din 2007.

"Si in acest an, ne bazam pe investitii greenfield semnificative, in special in sectoare cu valoare adaugata mare, dar si pe expansiune si dezvoltare a proiectelor investitorilor deja prezenti in Romania. Totodata, preconizam ca o buna parte a investitiilor va proveni in continuare din tarile membre UE, dar in ultimii ani am constatat ca Romania reprezinta o destinatie atractiva si pentru investitori provenind din Asia sau Statele Unite care doresc sa patrunda pe piata unica europeana", au precizat reprezentantii agentiei.

Potrivit ARIS, investitorii straini sunt atrasi de traditia si experienta pe care romanii le au in industria constructoare de masini si componente auto, forta de munca cu inalta calificare din sectorul electronic si electrocasnic si de boom-ul pietei imobiliare. Totodata, biodieselul si energia eoliana sunt domeniile pentru care investitorii straini si-au exprimat interesul si intentia de a dezvolta proiecte de investitii.

Pe langa domeniile amintite, industria IT&C, care beneficiaza de inalta calificare a specialistilor IT, si industria farmaceutica, reprezinta alte sectoare atractive pentru investitorii din Asia si Europa.

De asemenea, reprezentantii ARIS au subliniat ca in ultimii ani investitorii straini au constientizat ca Romania reprezinta o piata de consum puternica si matura, si au orientat trendul investitional si catre consumul in masa prin dezvoltarea de proiecte cu precadere in domeniul serviciilor, insa procente semnificative sunt detinute si de investitiile in domeniul financiar-bancar si in sectorul comunicatiilor.